Svindlande otänkbart – om lurendrejare, fuskare, storspelare och gentlemannatjuvar

Månadsmötet den 15 februari var planerat som föreningens årsmöte. Pandemin fortsatte dock att störa föreningens planering. Styrelsen beslutade därför att flytta på årsmötet till den 19 april med förhoppning att mötesrestriktionerna då skulle vara borta och årsmötet bli tillgängligt för alla medlemmar. I stället kunde vi den 15 februari njuta av ett föredrag via Zoom med Göran Wessberg med runbriken ”Svindlande otänkbart”.

Göran Wessberg var inplanerad för sitt föredrag den 19 april, men han kunde ställa upp denna februaridag och dessutom var han beredd att hålla föredraget via Zoom. Nu var det inte första gången som Göran Wessberg höll ett digitalt föredrag för oss. Han medverkade vid förra årets digitala årsmöte och höll ett mycket uppskattat föredrag om ”Att sätta liv på spel – om spelbluffar, vadslagningar, (o)sannolikheter m.m.”

Göran Wessberg, som också är medlem i vår förening, har under sin yrkeskarriär arbetat med spel och lotterier både nationellt och internationellt. Rubriken för dagens föredrag var alltså ”Svindlande otänkbart” med en mycket spännande genomgång av ett stort antal personer och personligheter som han klassade som gentlemannatjuvar, svindlare, storspelare eller fuskare.

Gentlemannatjuven kan beskrivas som en man som uppträder välklädd och verserad, är smartare än polisen och kan föra sig i de fina salongerna. Göran gav här flera exempel på både för oss kända och okända personer. Bland dessa tjuvar fanns sådana som arbetade för egen räkning, men också sådana som tog från de rika för att ge till mer behövande. Exempel på personer i denna grupp var Robin Hood, Phileas Fogg (startade sin jordenrunt resa med en stor summa pengar och reste från ett ouppklarat bankrån), Sherlock Holmes (uppträdde i olika klädslar och var alltid smartare än polisen) och Arsène Lupin (mannen som kunde allt, uppträdde som alla och alltid klarade sig med fräcka stölder). Arsène Lupins äventyr och har också blivit TV-serier. Andra gentlemannatjuvar kända från TV är Helgonet och Snobbar som jobbar. Karl-Bertil Jonsson kan ses som en av våra svenska gentlemannatjuvar.

Svindlaren får nog ses som en person som jobbar för sin egen vinning. En verklig storsvindlare var Victor Lustig, som under början av 1900-talet i Europa uppträdde under flera olika namn och arresterades ett flertal gång. Han är bl.a. känd för att ha försökt sälja Eiffeltornet två gånger som skrot med motiveringen att det börjat rosta och underhållet blev för dyrt. Han fick så småningom fly till USA och där försökte han bl.a. göra affärer med Al Capone. Några svenska svindlare i Görans exempelsamling var Ivar Kreuger med tändstickorna, Johan af Donner, som med falska betyg fick jobb på välgörenhetsorganisationer och förskingrade insamlade medel och Gustaf Raskenstam känd som en stor kvinnoförförare och som bedragit mer än 100 kvinnor, en mästare i sol och vår.

Storspelaren har funnits i alla tider. Lockelsen till snabba pengar har fått många att spela stort. Vi fick bl.a. veta att Gustaf III var en storspelare. Trött och utarbetad åkte han till Spa i Belgien, där det också fanns ett casino. Här roade sig kungen med spel och förlorade inledningsvis stora summor, men han lyckades också vinna tillbaka en del och rädda statskassan. Casanova är nog mest känd som förförare, men han var också vetenskapsman och lierad med två kungahus i Europa. Han byggde upp lotterier, där folket skulle vinna. Själv var han en förlorare.  En annan svensk stospelare var Lars Arnell, som i början av 1800-talet var hög och aktad tjänsteman i staten (bl.a. landshövding). Han besökte illegala spelklubbar, lånade pengar för att spela och gick till slut i konkurs och fick lämna Sverige. Arnell kom sedan tillbaka och började en ny karriär som översättare. Greve Henning Hamilton hade under mitten av 1800-talet ett flertal höga befattningar i staten (bl.a. minister i regeringen), befattningar i kungahuset och ständig sekreterare i Svenska Akademien. I slutet av sin karriär blev han avslöjad med att ha förskingrat en mycket stor summa pengar. Han avsade sig då alla sina uppdrag, lämnade tillbaka ordensutmärkelser och lämnade landet. Han åtalades aldrig.

Fuskare var den avlutande kategorin i Göras Wessbergs redovisning för oss denna eftermiddag. Här nämnde han bl.a. Beda Wallin, som i sin ungdom var frälsningssoldat och ansåg att hon hade en helande kraft och började arbeta med healing och homeopati. Hon utgav sig för att vara läkare och drev en omfattande verksamhet under 30-talet. Hon dog välbärgad. En annan fuskare var Refaat el Sayed med sin falska doktorshatt och ett stort fall som företagsledare. Idrottsmannen Erik Johansson var också med i Görans personkavalkad. Han var en släggkastare som under 40-talet alltid vann och satte nya rekord. Det gjorde han genom att alltid ha med sig två släggor, en riktig för invägningen och en lättare för tävlingen. Hans motiv sades vara att göra publiken nöjd. Publiken vill se rekordresultat, men till sist avslöjades han och alla resultat ströks.

Vi tackar Göran Wessberg för en underhållande eftermiddag framför datorskärmen. Det var både personer många av oss visste lite om, men det var också en del avslöjanden som nog inte alla kände till. Zoom-möten har varit ett fungerande alternativ under pandemin, men nu ser vi nog alla fram mot att åter kunna träffas på riktigt.

Anders Rickardsson