Referat 15 februari 2024

Persisk afton med mattor, kultur och mat.

Vi brukar inte ha arrangemang kvällstid, men skall man besöka en mattbutik och få buffé plus föredrag om mattor, så är det bäst på kvällen. På dagtid är det kunder där. Det var inte första gången SPF Karlaplan besökta Kina Jacobssons butik på Hornsgatan. Å andra sidan var det ett tag sedan sist. Vi var där 2013 och 2015, och intresset var nu stort att delta – igen för många och för första gången för andra.

Vår värdinna Kina Jacobsson

Det var snöslask ute, så jag tvekade lite att traska in med vinterkängorna på de fina mattorna som ligger på golvet. ”Ingen fara, de har legat är i 25 år och tål allt”, sa vår värdinna Kina. Men ytterkläderna åkte av, för nu skulle vi tillbringa flera timmar tillsammans i butiken. Vi bänkade oss och när alla är på plats berättade Kina om maten vi skulle få. Det är två lammgrytor med två sorters ris, kyckling, goda såser och syrade grönsaker, därtill en kall buffé med vindolmar, fler såser och olivsallad som paradrätt. Det är ett lite skämtsamt namn, för den innehåller bara en enda oliv, som ligger på toppen. Ingredienserna är kokt sönderdelad kyckling, kokt potatis, kokt ägg, majonnäs, saltgurka och gröna ärter. Vinet flödade och stämningen steg.

Vi tar för oss. Ser ni oliven i ”olivsalladen”?

När vi var mätta och belåtna flyttades borden bort för att ge plats åt de mattor som visades fram under Kinas föreläsning. Först några ord om Kina själv. Hon är född in i branschen kan man säga. Hennes far var antikvitetshandlare. Hans specialitet var dock inte mattor utan det blev dottern som kom att ägna sitt liv åt det. Butiken på Södermalm har hon haft i 25 år, dessförinnan drev hon sin verksamhet på andra ställen. Sådana här aftnar har hon ordnat i 24 år. Förutom butiken så har hon också mattauktioner på Taxinge slott. Hon är Sveriges enda kvinnliga mattauktionist.

Hamadan

Äkta mattor eller persiska mattor är mattor som är tillverkade i det område som utgjorde det forna Persien, vilket bl.a. innefattar Afghanistan och Pakistan. Men de skall vara handknutna och inte maskingjorda. De handknutna mattorna består alltså av tusentals knutar, tätt tätt efter på varandra. De kan finns över en miljon knutar per kvadratmeter på vissa mattor. Materialet är ull, som färgats för att kunna bilda mönster av olika slag. Tidigare användes bara rotfärger, d.v.s. växtfärger. De har en vacker lyster men de bleks tyvärr lätt. Därför används numera därför ofta syntetetiska färger, som är mer hållbara. Mönstren kan variera från avbildningar av djur och växter till mer abstrakta mönster. De har namn efter byar och områden där de sitt ursprung.

Man kan se om en matta är handknuten genom att vika den och se om man ser några knutar i botten eller vända på mattan och se på baksidan. Där skall mönstret synas lika bra som på framsidan.

Keshan
Bilder från K-Jacobssons.se

Ursprungligen var det nomader som knöt mattorna. De flyttade mellan olika ställen. Där det fanns ull, satte de upp sina enkla vävstolar och hjälptes åt att knyta. Sådana mattor är därför ganska smala, eftersom det blir besvärligt att forsla runt och sätta upp alltför stora ramar. Numera görs mattorna vanligen i ateljéer, och där kan man göra bredare mattor.  

Mattorna är som Kina redan sagt mycket tåliga. Ullen är fet och naturligt smutsavvisande. De bör dammsugas med jämna mellanrum. Ett tips är att vända på dem och skaka dem lite lätt för att få ut eventuellt smuts eller grus ut ullen. Vintertid kan man lägga ut dem på snön med luggen ned en stund. Men det måste var en kall och torr dag. Snön får inte vara blöt. Skulle man spilla på mattan bör man försöka suga upp det spillda med en torr trasa. Är det någon fläck kvar kan man pröva med att ta bort den med en fuktad trasa med såpa. Större fläckar bör man överlåta till experter att ta hand om.

Kina lät sina medhjälpare rulla fram de ena vackra mattan efter den andra. Det blev många beundrande utrop, och eftersom det erbjöds rabatt, så gjordes det många köp. Dessemellan var det lottdragning och några deltagare blev lyckliga innehavare av fina mattor.

Köpte jag någon matta? Visst, jag kunde inte motstå. Det blev en mindre gallerimatta och två entrémattor, och jag vann en datormusmatta – den var dock inte handknuten!

Det blev en trevlig kväll. Efter sedvanligt tack gick vi hem, var och till sin stad, somliga försedda med mattor. 

 

Birgitta Agazzi