Månadsmöte 16 oktober 2018

Årlig höstfavorit. För 18:e året i rad kom Svante Weyler till vår förening för att tala om böcker.

Han började med en bok av en av årets fredspristagare: Dennis Mukwege och dennes självbiografi. Dennis berättar om sin kamp för kvinnorna som blivit offer för våldtäkter i krigets Kongo. Dennis växer upp i en protestantisk familj, får sin utbildning till läkare genom svenska pingstvänner, flyttar åter till Kongo och bygger som gynekolog upp sitt sjukhus där traumatiserade kvinnor får en möjlighet till nya liv.

Klas Bannerheds bok Korpen har nyligen filmats. Nu har Klas gett ut en ny roman, Lugnet. Huvudpersonen Urban har flyttat till Stockholm med förhoppning om ett nytt liv. Han söker kärleken men blir dumpad. Han börjar samla fågelägg. Mamma finns på mentalsjukhuset Lugnet. Hon skriver många brev till honom, men han svarar inte och besöker henne inte.

Boken av Anders Sundelin om Sverker Åströms liv skildrar en person som förkroppsligar den svenska diplomatin. I sina egna memoarer var Sverker Åström fåordig om sitt eget liv. Anders har grävt i arkiv. Det var med Olof Palme som Sverker Åströms karriär tog fart. Tage Erlander hade varit mer skeptisk och hade inte befordrat honom. Kanske på grund av Sverker Åströms kontakter med Sovjet eller på grund av Sverker Åströms högersympatier under 30-talet. Sverker Åström var homosexuell och hade naturligtvis kunnat bli ett offer för utpressning under kalla kriget.

I Maciej Zarembas bok "Huset med de två tornen" skildrar Maciej sina föräldrars liv i Polen och sin egen uppväxt där. Fadern är en besjälad psykiatriker. Han möter Maciejs mamma då han är gift och har två barn. De gifter sig och får tre barn och Maciej är den äldste, född 1951. Hans uppväxt i Polen tar ett abrupt slut 1968 då den polska antisemitismen tar ny fart. Hans mamma berättar att hon är judinna och att hon hade gömt sig under hela andra världskriget. De flyttar till Sverige.

Då vi tackade av Svante Weyler för den fina och medryckande presentation måste vi efter alla dessa år också ta avsked av vår årliga hösttradition. Svante slutar nu på Weylers förlag. Kanske kan han ändå komma åter för att berätta om några av sina möten med storartade människor.

                                                      Inger Öhman