Konsten på KTH

En typisk gråmulen och råkall novemberdag fick 28 SPF:are bese konsten på KTH under ledning av den utmärkta guiden Per-Anders Östling.

  • Foto: B. Agazzi

Vi samlades vid vad som vanvördigt kallas "Millespottan", men som heter "Industribrunnen", alltså den imponerade och rikt utsmyckade fontän som Milles utformat. Milles var en av de många konstnärer som engagerades av arkitekten Erik Lallerstedt när man i början av 1900-talet bestämde att bygga nya lokaler åt den teknikskola som etablerats redan 1827 och som låg inne i stan, först vid Hötorget och sedan vid Drottninggatan i Spökhusparken.

År 1917 stod bygget klart på Valhallavägen, ett område som då var rena landet. Andra konstnärer som bidragit är Axel Törneman, Georg Pauli, Tore Strindberg, Hilding Linnqvist och Ivar Johnsson. Överallt utomhus finns statyer och reliefer, ofta med symboler för de olika ämnesområdena för högskolan, och inomhus är det också rikt utsmyckat, bl.a. med målningar i nischer och tak. Vi fick se en takmålning som flyttats från en sal till en annan, genom att man huggit ut partier och sedan satt ihop de. Det lär vara den största muralmålning som någonsin flyttats.

Vi fick klättra upp många långa trappor upp i klocktornet och kunde från terrassen där njuta av en fantastisk utsikt. Vi kunde också läsa inskriptionen på klockans utsida. Gjutningen av klockan bekostades av professor Wollmar Fellenius som en gåva till högskolans 10-årsdag, 1927. Den ersatte den gipsklocka som man i brist på pengar hade satt upp vid invigningen.Längre upp i tornet fanns det rum där experimentella tv-sändningar pågick från 1954 till 1956.

Man kan bara gratulera alla de drygt 13.000 studenter och 3.000 anställda som dagligen får vistas i denna vackra miljö.

Birgitta Agazzi