Månadsmöte den 21 mars

En pratstund med kaffegurun Giovanni Masturzo

På månadsmötet den 21 mars kåserade kaffegurun Giovanni Masturzo om kaffe sett med andra ögon.

Då Giovanni Masturzo kom till Sverige från Sorrento för 45 år sedan möttes av svenskt kaffe och ostfralla. Det tyckte han var förskräckligt, men har vant sig och tycker det är ganska gott nu. Sedan dess har svenskarna fått en rik kaffekultur och har den bästa kvaliteteten i världen.

Vi dricker 27 miljoner koppar kaffe per dag och det är näst mest i världen – bara Finland slår oss.

Kaffeträdet trivs bara mellan Kräftans och Stenbockens vändkretsar. Helst ska trädet växa lite högt upp, då växer det långsamt och bönorna blir godare. Tre år gammalt blommar trädet för första gången, och blommorna doftar jasmin. Frost får det inte bli, då dör trädet direkt. Så blir det gröna bär och i varje bär finns det två bönor. Efter 16–17 år har trädet tjänat ut och måste ersättas.

Det finns bara tre arter av kaffeträdet: arabica, robusta och liberica, men från dem kan det bli hur många kaffesorter som helst. Robusta är sydeuropéernas favorit och det blandar Giovanni gärna med arabica. Det otäcka liberica kan man inte dricka.

Giovanni säger att vi ska dricka minst 4 koppar kaffe om dagen. Det är bra mot flera sjukdomar. Bryggkaffet blir bäst om vattnet är strax under kokpunkten, 92–96 grader. Och en kopp bryggkaffe ger mer koffein än en kopp espresso. Men det bästa kaffet är det som serveras med ett leende.

Så visar han en bild på sin mormor. I hans tidigaste barndom drack man kaffe en gång i månaden – det var då mormor fått pengar. Det var en högtidsstund. Ljuvligt gott!