Föreläsning om Slussen via ZOOM

Den 12 november ordnade SPF Karlaplan en föreläsning om Slussen via ZOOM för medlemmarna.

Med tanke på att tekniken var helt ny för många var det glädjande många som deltog, 40 personer. Det delades upp i två omgångar för att det inte skulle vara för många deltagare med tanke på att deltagarna skulle få ställa frågor efter visningen.

Lite strul blev det i början, för vi hade fått fel kod till mötet. Det tog lite tid att reda ut detta och att skicka ut ett meddelande med rättelse. För några i den första omgången innebar det att det dröjde innan de kom in, så de missade en del. Men den som ville kunde vara med i den andra omgången.

Sedan tog det också lite tid innan tekniken "kommit på plats". Här gällde ju att deltagarna skulle gå in med ljud på men inte med kamera. För upplägget var att visa en presentation med bilder, och då är det störande att skärmen är fylld med bilder av folk. Mikrofonerna skulle också vara avstängda under presentationen.

Det var Anna-Karin Hughes Cambry från Slussens informationsavdelning som höll i det hela. Hon kommenterade bildvisningen och efteråt svarade hon på frågor.

Det här referatet är inte utförligt utan i stället hänvisar jag till den information som ges på https://vaxer.stockholm/projekt/slussen. Se också näst sista bilden i bildpresentationen.

Den pågående omvandlingen av Slussen motiveras av flera omständigheter: den gamla klöverbladsformationen var i dåligt skick, staden och regionen växer och kräver bättre kommunikationsmöjligheter, det finns risk för översvämningar på Mälarsidan och vårt dricksvatten är hotat.

I projektet ingår också en ny bussterminal i Katarinaberget för Nacka- och Värmdöbussarna.

Den gamla klöverbladsformationen från 1930-talet var i så uselt skick att den faktiskt höll på att tippa ut i Saltsjön! Nu ser man till att man når ned till berggrunden, som ligger 100 m under ytan, där det är som mest. Syftet är inte bara att ordna en trafiklösning som är tänkt att bättre svara mot dagens behov utan också att skapa mötesplatser med restauranger och gångstråk m.m. Lite rörande är man dessutom har tänkt på fiskarna, för det finns en speciell del av slussen avsedd för fisk som vandrar från Saltsjön till Mälaren. Där kan de vila upp sig, och via en tv-monitor kan intresserade se hur fiskarna har det.

Under grävningarna hittade arkeologerna oväntat tidiga fynd från gator och byggnader på Södermalmssidan och otroligt nog rester från sälfettskokning, som fortfarande luktade! De har försökt konservera lukten i glasburkar för senare undersökning.

Den nya Guldbron (som heter Slussbron officiellt) kunde inte byggas på plats. Det byggdes i Kina, inte nästgårds precis, men det fanns ingen i Europa som kunde bygga den. Den transporterades i ett enda stycke sjövägen under mycken möda och förseningar. Bron är 140 meter lång och 45 meter bred. I mitten finns en fil som sluttar ned för trafik till och från Stadsgårdskajen och Söder Mälarstrand.

En liten udda uppgift var att det går att åstadkomma en konstgjord surfvåg på Mälarsidan.

Under hela projektet från början till slut (det hela skall stå klart 2025), så har kravet från staden varit att det skall vara möjligt att ta sig mellan Södermalm och Gamla stan i det här området med bil, buss, cykel och till fots. Och så har det varit, även om det ibland kan bli lite bökigt.

Tidsplan och budget ser ut att hålla. Och det kan ju glädja oss skattebetalare, för det är 12 miljarder det är fråga om. Hur som helst var det en givande presentation, som proffsigt och trevlig kommenterades av guiden.

Nu vet vi att det går att ha föreläsning via Zoom.

Birgitta Agazzi