Studiebesök den 6 december

Jul i på Hallwylska palatset

  • Foto: Hallwylska museet

Strax före andra advent fick vi SPF:are från Karlaplan uppleva hur man firade jul på Hallwylska palatset. Ja, inte bara jul förresten. Tiden gick fort, så vi hann med både jul och nyårsafton under ledning av mamsell Anna, betjänten Eskil och amanuens Lundgren, som drog med oss genom den praktfulla byggnaden.

Vi började i köket, kaklat från golv till tak, och utrustat med rinnande varmt och kallt vatten och med en separat kran för regnvatten för disk. Så fiffigt! Så upp till serveringsrummet och ut salongerna och vi fick till och med bese grevinnans och grevens sovrum och det imponerande badrummet, som på sin tid var ett under av modernitet, precis som köket.

Vi fick veta att grevinnan hade sina idéer, bl.a. trodde hon att det innebar  otur att mötas i en trappa. Hon brukar ho-hoa när hon gick nedför en trappa och den som då hade börjat gå uppför trappan fick vackert vända. Och julgranen, som alltid var extra ståtlig, måste bäras in med toppen först, och när den bars ut fick inte minste glitter sitta kvar. Vid julaftonsmiddagen satt damerna och herrarna vid varsitt bord. Damerna serverades av personalen, medan herrarna fick lägga för sig själva ur framsatt karotter.

Grevinnan Vilhelmina von Hallwyl (1844–1930) samlade på saker och ting hela sitt liv, och när palatset vid Hamngatan stod klart 1909 bestämde hon att det skulle bli ett museum med alla de värdefulla samlingarna av konst och konsthantverk. Hon tog själv aktiv del i katalogiseringen. Minst lika värdefullt för oss i dag som den dyrbara konsten är alla de vardagsföremål som exempelvis en bakkavel, linneförrådet och en slags värmelampa i badrummet.

Efter visningen kunde de som ville beundra polska julkrubbor, som ser ut som palats med tinnar och torn. Varje år sedan 1937 tävlar krubbmakarna om att få sin krubba utsedd till årets bästa, i olika klasser. Sedan gick vi hem i god julstämning.

                                         Birgitta Agazzi