Referat musikfrågesport 22 nov.  2023

Det kom 21 tävlingssugna personer till denna omgång musikfrågesport som var aviserad som den absolut sista som anordnades av SPF Karlaplan. Redan nu skall avslöjas att vi får backa på det, för det uppstod protester från de närvarande mot nedläggningen. Eftersom såväl Eva Malmros som Jurgen Wahlberg, ledarna för och konstruktörerna bakom frågesporten, förklarade att de var villiga att fortsätta och alla (!) närvarande lovade att komma om en musikfrågesport anordnas igen, så får det väl bli så. Men först till hösten 2024, för vårprogrammet är redan spikat.

Som vanligt delade deltagarna upp sig i lag. För att fira det som skulle bli en finalomgång bjöds alla deltagarna på ett glas vin. Till det serverades läckra smörgåsar och ostar samt kaffe med lussebullar och pepparkakor.

Jurgen rattade musiken och framförde frågorna medan Eva, som står bakom urval och frågor, var bisittare. Som sig bör var frågorna en väl blandad musikalisk kompott. Vi fick höra både rock och opera, både folkmusik och schlager, gissa på vem som spelade ett visst instrument, vem som sjöng, vem som komponerat ett visst stycke, vad servitrisen hette i en viss låt av Owe Thörnqvist, vad sjön heter i en viss Bellmanvisa m.m. Frågorna varierade i svårighetsgrad på ett bra sätt.

Det uppstod tekniska problem när uppkopplingen till Spotify plötsligt la av. Det var ju fatalt med tanke på att det behövs musik för att kunna besvara frågorna. Trots detta missöde blev stämningen ändå hög. På förslag från en deltagare ställde en liten grupp deltagare upp som kör för att a capella framföra låtarna som det skulle frågas om. Det fungerade så där, särskilt konstigt blev det när det efterfrågades vad tenoren i stycket heter! Och det lät väl inte alltid så vackert. Det blev så tokigt att det blev roligt. Vi i kören hade kul, och de som satt kvar vid borden fick i alla fall tillfälle till trevligt småsnack, precis som det bör vara när man tävlar i lag.

Efter ett tag fick Jurgen lyckligtvis igång uppkopplingen och vi kunde fortsätta igen. Till vissa låter kunde vi dansa, vilket också livade upp stämningen.

Till slut var det dags för rättning. Ett lag vann stort och fick choklad i belöning. Ett annat lag fick också choklad för god kamp.

Tack Eva och Jurgen! Nu ser vi fram emot en ny omgång nästa höst. Och vi lovar att se till att tekniken skall vara på plats och hoppas att det blir lika nöjsamt då.

Birgitta Agazzi