Referat. Seniordagen på Östermalm den 5 oktober 2022

Seniordagen på Östermalm är ett arrangemang som ordnas med jämna mellanrum i samarbete mellan SPF-föreningarna på Östermalm (Engelbrekt, Gärdet-Djurgården, Hedvig Eleonora, Karlaplan) och Östermalms stadsdelsnämnd.

Det är öppet för alla och gratis. Upplägget är föredrag och information som kan intressera seniorer med fokus på Östermalm förstås. Det är SPF-föreningarna som ordnar fram föredragshållare och underhållning.

Sedan deltar också utställare. I år var det Digital hjälp (stadsdelens it-hjälp), Östermalms sjukvårdsförening, Väntjänsten Östermalm, Vuxenskolan, Activage (seniorgym), Audika hörsel, Teamolmed (ortopediska skoinlägg), Osteostrong (testar och tränar skelettstyrka) och Reseskaparna.

I år hade mötet förlagts till Historiska museet, eftersom de lokaler som Östermalms föreningsråd tidigare hade i Fältöversten inte längre är tillgängliga.

I sitt inledningsanförande tog Stadsdelsnämndens ordförande Andrea Hedin just upp detta och lovade att man arbetar för att hitta nya lokaler. Hon berättade också att just på Östermalm är livslängden högst i hela stan. Så det innebär ökande krav på att stadsdelen tar fram bra boendeformer och fler mötesplatser för äldre. En del nya lokaler finns i Hjorthagen, men det behövs fler på centrala Östermalm. Hon nämnde också att man satsar på att sätta guldkant på högtider för alla som lever ensamma genom arrangemang vid t.ex. jul och midsommar och att ordna utflykter.

Därefter tog Sverker Sörlin vid. Han är idéhistoriker och välkänd för sitt engagemang i miljö- och klimatfrågor. Han talade över temat: ”Hur fick vi en klimatfråga – och vad har Stockholm spelat för roll?” Han gick bakåt i historien. Givetvis tog han upp Rachel Carson och andra storheter, men som svenskar och stockholmare fick vi känna oss lite stolta, för vi var tidigt med på tåget. Tänk bara på Bert Bolin, Rolf Edberg och Miljökonferensen i Stockholm 1972. Sörlin lyfte också fram hur viktigt det folkliga engagemanget är. Utan det hade vi inte haft Nationalstadsparken.

Utställarna fisk sedan kort presentera sig. Här fick vi t.ex. höra om Östermalms sjukvårdsförening, en ärevördig institution, som bl.a. driver egen sjukvårdsmottagning.

Så blev det underhållning med ”Grabbarna från Eken”, ett härligt svängigt gäng bestående av Kim Persson (mandola och flöjt), Tommy Lundgren (fiol) och Samuel Linderström (dragspel). Repertoaren hämtas ur den svenska vismusiken, så som Bellman, Olle Adolphson, Vreeswijk och Taube, och varvas med svängiga visor från Irland, samt egenskrivna alster. Vi prov på allt. Fina flöjtsolon av Kim, Tommy framförde egna polskor och Samuel fick visa framfötterna som musikalartist i en sång från ”Lord of the Ring”. Givetvis avslutade de med sitt paradnummer: ”Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken”. Publiken klappade takten och sjöng med.

Så kom ytterligare några presentationer av utställare:

–    Reseskaparna presenterade sitt lockande program med sina särskilda SPF-resor under vintern och våren. Det finns många fina resmål och en del med särskilda teman, såsom hälsa och bridge.

–      ­Stadsdelsnämndens pensionärsråd, SPR, består av representanter från de fyra SPF-föreningarna och PRO på Östermalm. Sten Fylkner berättade om rådet, som ger pensionärerna inom stadsdelen inflytande och insyn i allmänna frågor som rör äldres levnadsförhållande. Man tar också initiativ till förbättringar för stadsdelens pensionärer. 

–      Väntjänsten på Östermalm är en ideell förening som drivs av de fyra SPF-föreningarna. Genom Väntjänsten kan äldre få kostnadsfri hjälp med t.ex. ledsagning, promenader och högläsning.

Bim Åkers, som är dietist, talade underhållande om mat och hälsa. Inga pekpinnar, men god råd och med mycket humor. Hon slog ett slag för  ”tallriksmodellen”. Men det får inte bli något pliktskyldig tillägg av tomat, sallad och gurka. Nej, rotfrukter ska det vara.

Gunnar Bolin berättade om en långt arbetsliv på SR. Han har varit SRs korrespondent i Berlin, och från de åren fick han inspiration till boken ”Bibliotekarien i Magdeburg”. Där skriver han om sina radiominnen men också om hur det var att vara bibliotekarie i Östtyskland och förändringen som kom efter Tysklands återförening. Hans familj har en brokig europeisk historia: han har rötter i Ryssland och i Österrike. Det skriver han om i ”Hovjuvelerarens barn”.

Som avslutning skulle Christina Jutterström tala, men hon måste ställa in på grund av sjukdom. Vi blev dock inte lottlösa, för Rosita Auer ställde upp på kort varsel. Hon berättade om sin morfars farfar, som hette L.O. Smith och är känd som ”Brännvinskungen”. Rosita berättade hur han testade sprit – det gällde att skilja på smutsig och ren sprit. Han sålde ”10-dubbelt renat”. Då han förlorade en upphandling  i Stockholms stad flyttade han försäljningen till Reymersholme, som då tillhörde Brännkyrka kommun. Dit hade han egen båtlinje. Sedan blev det försäljning på Fjäderholmarna. Men det gick inte så bra till sist. Han förlorade sitt företag och hans familj tog över hans pengar.

Det var många Östermalmsseniorer som mötte upp. Föreläsningssalen var välfylld och utställarna fick många frågor. Vi arrangörer gladde oss.

Birgitta Agazzi och Inger Öhman