Studiebesök på Stockholms stadsbibliotek

En kylig marsdag samlades 25 SPF:are utanför Stadsbiblioteket vid Odenplan.

  • Dardels väggmålning på barnavdelningen. Foto: Lillebil Björkman

Vår guide Eva Larsson, byggnadsantikvarie, visade och berättade med stor entusiasm om bibliotekets tillblivelse och verksamhet.

Arkitekt Gunnar Asplund ritade biblioteket med interiörer och omgivande park. Fortfarande finns några originalmöbler, lampor och andra inredningsdetaljer kvar. Biblioteket invigdes 1928 av prins Eugen. Privata donationer hjälpte till att förverkliga den stora uppgiften att förena flera små folkbibliotek till ett stadsbibliotek. Idag finns där drygt 400.000 böcker. Man räknar med cirka 2.500 besökare per dag.

Huset är byggt i tjugotalsklassicism med funktionella drag, som kuben som omsluter cylindern. Den 24 meter höga, med en diameter på 26 meter rotundan (cylindern) i mitten, omges av fyra rektangulära byggnader, som är hopkopplade. Innanför huvudentréns portal är hallen hög, smal, mörk och leder upp till ljuset inne i biblioteket. Väggarna är svarta med en tunn relief med motiv från Iliaden av skulptör Ivar Johnsson. Portalerna som omger ingången på insidan har dubbla meanderslingor. Det finns drag av fornegyptisk arkitektur och en känsla av tempel infinner sig. Tidigare satt dörrhandtag föreställande Adam och Eva, av Nils Sjögren, på dörrarna. De kan numera ses i en monter vid entrén mot Odengatan.

Rotundan är bibliotekets cirkelformade centrala bokhall, med cirka 40.000 skönlitterära böcker. Gråvita väggar med fönster längst upp ger ljus och en känsla av himmel med moln. Utanför rotundan finns salar för studier och lån av facklitteratur.

I sal nummer två kan man njuta av ett vackert fönster med utsikt över parken samt väggmålningar av Hilding Linnqvist. Där finns också en sevärd dricksfontän med en fyrarmad krigare i mässing av Nils Sjögren.

I sal fyra rådde absolut tystnad. Vi besökare tassade på rad genom rummet för att inte störa flitiga studenter vid borden. I fonden såg vi en stor bildvävnad kallad "Svenska sjömän i främmande hamn". Hilding Linnqvist stod för motivet.

Besöket avslutades på barnavdelningen. Takmålningen i första rummet visar stjärnhimlen som den såg ut kl. 20 den 22 september 1855, Gunnar Asplunds födelsedag. Konstnär Richard Berg. Sagorummet var magiskt med en stor väggmålning av Nils Dardel, föreställande bl.a. John Blund.

Vår guide, som för övrigt också visade Skogskyrkogården för ett par år sedan, avtackades. Besöket gav mersmak, och jag ska nog smyga in i sal fyra igen och beskåda bildvävnaden.                 

                                           Saga Lönn