Bergman på modet

Vi SPF:are som nappade på att gå på Hallwylska i stället för den inställda visningen av Julius Hus kan vara glada över att vi tog chansen, för redan nu på söndag stängs utställningen om kläderna i Bergmans filmer.

Guiden Hanna, vackert klädd i fotsid dress från 1890-talet, visade oss runt i den intressanta utställningen. Vi fick se ett uppdukat julbord från "Fanny och Alexander", och kunde beundra de vackra kvinnodräkterna. Hanna påpekade att tyget i de strama svarta klänningarna som husorna bar faktiskt var dyrbarare än tygerna i de "fina" damernas klänningar.

Att Bergman brydde sig så mycket om kostymer var en överraskning för flera av oss. Alla kostymer måste provfilmas. Bara genom tjat på plats lyckades kostymören Marik Vos övertyga Bergman om att Ewa Fröling skulle få använda en röd morgonrock som inte provfilmats. Vos fick för övrigt en av de fyra Oscarsstatyetter som den filmen fick. Bergman var intresserad av färger, och bildade en färgklubb. För att bli medlem måste man visa upp intyg från Karolinska att man inte var färgblind!

Trots att Bergman var så noga med kostymerna hände det att hans kostymörer blev besvikna för deras kostymer inte alltid syntes så mycket. Bergman älskade ju närbilder. Rekordet var en otroligt vacker kreation som Gertrud Fridh bar i "Smultronstället". Den visades i bara 30 sekunder! För att blidka kostymörerna införde Bergman att det alltid skulle tas gruppfoton, där alla kostymer kom till sin rätt.

Bergman har själv blivit en modeikon med sina jackor och sin stickade mössa.

Birgitta Agazzi