Månadsmöte oktober 2017

"Inte utan min mamma" På månadsmötet den 17 oktober berättade Sissela Kyle under titeln "Inte utan min mamma".

Sissela Kyles mamma, Gunhild, blev Sveriges första professor i kvinnohistoria. Det blev hon 1984 vid Göteborgs universitet. Vägen dit var lång. I många år arbetade hon som gymnasielärare. Då hon var ledig för att ta hand om Sissela fick hon oväntat tid för att dyka ner i kvinnors politiska rösträtt. Gunhild var genom åren central för Sissela. Gunhild levde till 2015 och fick följa sin dotters gestaltning av "fröken Friman".

Sissela längtade tidigt efter teatern. Hon berättar för oss om hur det var att söka in på Scenskolan. Av 1000 sökande blir 12 uttagna. De 12 blir som en familj under den tre år långa utbildningen. På den tiden, säger Sissela, var det mycket mer gruppen som gällde, inte så mycket individen som nu. Det skapade en livslång gruppkänsla.

Sissela berättar att hon alltid vill härma. Här ger hon oss några fantastiska exempel på sin talang. Annette Kullenberg sade en gång " Var rolig du är när du är jag".

Hon får ofta frågan hur man som skådespelare kan lära sig så mycket utantill. Nej, säger Sissela, det är inte så svårt. Det svåra är att få det att låta som man säger det för första gången. Den bejublade "Dina dagar är räknade" gjorde hon då hon fyllde 50. Den spelade 150 gånger. Då – vid 50 år – räknade hon sina dagar. Nu vid 60 känner hon sig tidlös.

Inger Öhman