Ref 23/5 Guidad visning av Bergianska trädgården

Det var en solig och varm vårdag, den 23 maj, som 20 seniorer mötte upp för en guidad visning av Bergianska trädgården.

Vår guide Niklas Wikström gav oss en intressant lektion i historien kring trädgårdens utveckling från 1700-talet och framåt och fina beskrivningar av de olika miljöerna och de många växterna från jordens alla hörn.

Några av oss deltagare trodde att vi skulle gå in i de solbelysta växthusen och där få vår guidning. Så blev det inte. Bergianska trädgården är ett stort område med flera olika anlagda trädgårdsmiljöer. Det var för mig en ny upptäckt.

Kort om Bergianska trädgården
Bergianska trädgården är den enda botaniska trädgården i Stockholm. Här finns drygt 6 000 arter från hela välden, från fjäll och skog till fuktig regnskog och öken. Bergianska trädgården har sitt ursprung i den trädgård vid namn Bergielund, som bröderna Bengt och Peter Jonas Bergius anlade mellan nuvarande Karlbergsvägen och Vasaparken i Stockholm i mitten av 1700-talet. Efter brödernas död donerades egendomen till Kungl. Vetenskapsakademien och Bergianska stiftelsen bildades. En professur, professor Bergianus, inrättades också.

Under 1800-talet skedde stora förändringar när marken inne i Stockholm skulle bebyggas. Bergielund flyttade ut till Frescati år 1885, vilket är Bergianska trädgårdens nuvarande plats och en ny trädgård anlades under ledning av dåvarande professor Bergianus Veit Wittrock. 1900-talet i Bergianska trädgården kännetecknas av att flera viktiga byggnader byggs, såsom Gamla orangeriet för tropiska växter (idag café och restaurang i privat regi). Det största avtrycket på 1900-talet är dock det praktfulla Edvard Andersons växthus, som öppnade sina portar 1995 samt det kupolformade Victoriahuset, som stod klart 1900. Här finns växter från områden med medelhavsklimat samt tropiska avdelningar. Idag är ägandet och ansvaret för förvaltning och drift delat mellan Stockholms universitet och Kungliga Vetenskapsakademien. Stora delar av Bergianska trädgården är statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Vår trädgårdsvandring
Jag nämner här några av stoppen på vår guidade vandring. Efter att ha passerat Professorsvillan från 1886 kom vi fram till Stora fjället, Nordamerikanska och Skandinaviska fjällen. Här har man byggt upp stora stenpartier och skapat miniatyrfjäll med alpina växter från olika världsdelar. Vi passerade Japanska dammen, som är inspirerad av japansk trädgårdskonst. Rododendrondalen var en vacker plats, men här var vi lite tidigt ute. Blomningen hade bara börjat. Vi kom sedan ned till Italienska terrassen, som är en av trädgårdens utsiktspunkter över Brunnsviken. Vid vattnet har man också anlagt området Öland & Gotland, som ska spegla några av dessa öars växtsamhällen.

Vi var sedan framme vid Victoriahuset, som uppfördes 1900. Här finns jättenäckrosor och vattenväxter från hela världen. Vi gick in och spanade i den varma och fuktiga miljön. Mitt i dammen flyter de stora och taggiga bladen av jättenäckrosor, släktet Victoria. Bladen kan bli upp till 2,5 m i diameter och blomman nära 40 cm i diameter. De har kraftiga lufthållande nerver som stadgar bladet, vilket kan bära upptill 100 kg om man belastar det rätt.

Denna näckros slår ut först när det blivit mörkt. Varje knopp blommar två nätter. Den första natten är blomman vit och lockar till sig skalbaggar för pollinering. När det ljusnar på morgonen slår blomman ihop till en knopp igen, för att nästa natt öppna sig och släppa ut skalbaggarna. Då har den även växlat färg till rosa. Skalbaggarna flyger bara till vita blommor. Näckrosen bjuder skalbaggen på skydd och näring under tiden den är i blomman. Trädgårdsmästarna lurar näckrosen genom att anpassas ljuset, så att besökarna kan få se blommorna under dagtid. Men nu fanns det inga blommor.

Sista stoppet var utanför frukt- och bärträdgården. Frukt- och bärträdgården är en visningsträdgård med huvudsyfte att visa, inte att skörda som man kanske kan tro. Här odlas många olika sorter av frukt och bär som passar vårt mellansvenska klimat såsom äpplen, hallon, vinbär, rabarber, jordgubbar och mycket mer. Bergianska Trädgårdens klonarkiv tillkom 1981. Detta är ett lokalt klonarkiv med uppdrag att bevara äldre så kallade mandatsorter av framförallt äpplen men även päron. I äppelklonarkiv finns ca 45 äppelträd och ett fåtal päronträd.

Det blev en fin dag i vårsolen. Man lär sig alltid något nytt vid våra guidade visningar. Bergianska trädgården är mycket mer än de praktfulla växthusen. Trädgården är ett fint promenadområde inte alltför långt bort från Stockholm city.

Anders Rickardsson