29 oktober 2023

Buss på stan – genom ett Stockholm som växer

  • Vy över etappen Kolkajen i Hjorthagen med 1500 planerade bostäder, konstgjord ö och småbåtshamn
  • Vy över etappen Kolkajen i Hjorthagen med 1500 planerade bostäder, konstgjord ö och småbåtshamn

Det var en gråmulen och något kylig höstdag, söndagen den 29 oktober, som 48 medlemmar steg ombord på en buss vid Karlaplan för en tvåtimmars rundtur i Stockholms närmaste omgivningar. 

Färdvägen syns på ovanstående översikts­bildbild (grön markering). Vår guide var Pontus Dahlstrand, som benämner sig byggnadsarbetare, stadsvandrare och ledamot av Namnberedningen. Han kallar sin tur ”Byggsvängen 2023” med framtidsvisioner utifrån pågående och planerade nybyggnader.

Vi fick under denna tur lära oss mycket nytt om vad som händer i Stockholm kring bostäder under byggnad och nya stadsdelar. Han gjorde kopplingar till litterära stockholmsskildringar av bl.a. Per Anders Fogelström samt en och annan känd stockholmare som bott i kvarteren som vi passerade. 

I media kan man nu läsa om kris i byggbranschen och få pågående nybyggnader. Vi fick nu höra om omfattande planering av nya stadsdelar. Allt är ännu inte påbörjat och det kanske blir förseningar, men i planerna ligger flera tusentals nya bostäder i de kommande nya stadsdelarna. Man bygger på varje ledigt tomtutrymme, ibland ganska små ytor, och på tidigare industriområden, parkeringar eller bussdepåer. Ambitionen är att bevara grönområden så långt möjligt och skapa nya grönområden, där man bygger nytt.

Under vår rundtur fick vi bl.a. höra att Strömbron är ett provisorium som blivit kvar. Nu pågår bygget av Slussen nr 5. Den viktiga funktionen är regleringen av vattennivån i Mälaren. Båttrafiken har nu mindre betydelse. Vi fick information om den nya tunnelbanan djupt under Södermalm och den nya bussdepån inne i berget. 

På Slakthusområdet bevarar man de flesta gamla byggnaderna. Det stora Årstafältet kommer att naggas i kanten av nya bostadsområden. Här finns en population av fladdermöss, som måste skyddas. Man ska därför bygga fladdermushotell i form av en 8 m hög monolitskulptur. I Årstaberg river man kontorsbyggnader och ska bygga bostäder. När järnvägen drogs förbi Liljeholmen blev Årstadal plats för flera industrier. På 1930 och 1940-talen kom Åstadalshamnen till. År 1959 började Vin & Sprit förvara vin och sprit i fem bergrum som var 150 meter långa och upp till 20 meter höga. Anlägg­ningen avvecklades under 1990-talet. Alla gamla byggnader är nu borta och här finns bostäder, ofta med utsikt över Mälaren. 

Marievik är ett annat f.d. industriområde som nu i huvudsak är ett bostadsområde. På Kungsholmen har en bussdepå flyttats för att ge plats för nya bostäder. I Hagastaden, gränsområdet mellan Stockholm och Solna, har mycket nytt byggts de senaste åren och byggnationen fortsätter. 

Så kom vi till Norra Djurgårdsstaden i vårt närområde. Stadsdelen är en del av Hjort­hagen. Kring de gamla gasklockorna är flera av de gamla tegelbyggnaderna bevarade. Hör finns t.ex. det nya Spårvägsmuseet i en av dessa byggnader. Vi blickade ut över kajområdet, där mycket kommer att vara kvar, bl.a. energikajen. I planen finns nybyggen på det som kallas Kolkajen, se bild från Stockholms stads hemsida.

Längre österut finns sedan Frihamnen och Loudden med tidigare oljeterminalen och containerhamnen. Ett gammalt minnesmärke i denna del av området är den tidigare hangaren för sjöflygplan, Stockholms första flygstation.

Det var en intressant busstur. Vi som sällan rör oss utanför city fick många nya upp­levelser av ett Stockholm som växer med nya fina vackert belägna bostadsområden, men också där man bevarar äldre bebyggelse. Den av många önskade sjöutsikten finns ofta med i de nya områdena. 

Så vi kunde nöjda återgå till vårt söndagsfirande.

Anders Rickardsson