Nordkorea och kärnvapenproblemet

Till årets första månadsmöte hade föreningen inbjudit Henrik Salander, som bl.a. varit nedrustningsambassadör och haft en mångårig anställning vid UD. Han reflekterad och delgav oss sina personliga synpunkter kring den politiska situationen i Nordkorea och det kärnvapenproblem som vi nog alla upplever. Det var ett utmärkt föredrag med en bra allmän översikt och med flera utblickar mot utvecklingen i Nordkorea.

Henrik Salander ansåg inte att de senaste turerna i början av 2018 med samtal med Sydkorea och deltagande i Olympiaden skulle ses som ett töväder. Det är ett tillfälligt utspel. Han betraktar Nordkorea som det värsta diktaturlandet med en familjediktatur och nu oklar succession till nästa generation. Ledningen är nu en helt fixerade vid kärnvapen som ett avskräckande hot mot USA. Kärnvapen står över allt annat och det är inget man diskuterar med andra länder. Man klarar blockader. Folket får stå ut och bära bördorna. Det finns observationer som pekar på en stor trafik in med förnö-denheter från Kina, som vill se en stabilitet i området. Både USA och Kina torde vara oroliga för att Nordkorea ska kollapsa. Henrik Salander såg USA:s nuvarande age-rande som märkligt. Vad vill man och vad kan man göra? Missilförsvaret är dyrt och svårt. Blockad till sjöss är också svårt.

Nordkorea är ett av 9 kärnvapenländer. De övriga är USA, England, Frankrike, Ryss-land, Kina, Indien, Israel och Pakistan. Det finns två avtal om kärnvapen, prov-stoppsavtalet och icke-spridningsavtalet. Nordkorea bryter mot båda.

Det krävs en mycket avancerad teknologi för att tillverka kärnvapen. Nordkorea ser ut att på egen hand klara alla delar i denna process med både tillåtna och icke tillåtna vägar. Man köper delar, spionerar och smugglar. Man har också egen uranbrytning.

Henrik Salander har ett optimistiskt scenario om ett framtida enat Korea. Detta trodde han också för 15 – 20 år sedan. Hans förhoppning är fortfarande att man genom samtal når en lösning och att de amerikanska trupperna lämnar Sydkorea. Alternati-vet med en amerikansk inmarsch i Nordkorea sågs inte som troligt. Sydkorea och Söul skulle då dabbas direkt genom luftanfall från norr. Ett negativt scenario är också att något går fel, t.ex. misslyckade missiltester, kärnvapen på drift eller hungersnöd och flykt från Nordkorea.

Hans sammanfattning var att USA inte kommer att gå in i Nordkorea, som inte heller kommer att göra något mer än vad som nu pågår. Det finns dock en risk för misstag genom bristande dialog. De pågående provokationerna kan gå snett. USA:s retorik komplicerar och skapar osäkerhet, så Donald Trump måste inse att krisen inte kan lösas – bara hanteras, enligt Henrik Salander.

Anders Rickardsson