Referat frågesport 20 september 2023

Den 20 september kom 21 tävlingssugna deltagare, som delade upp sig i fyra lag. Eftersom det var sista gången för den ordinarie frågesporten så var allt lite extra och lite annorlunda. Inga-Lisa hade fixat extra god förtäring. Vi inledde med lite bubbel, som vi två ledare bjöd på. Då passade vi också på att ge lite historik över frågesporterna. Men den tar vi inte här utan den spar vi till senare.

Den här gången hade vi bara en enda omgång, men frågornas antal motsvarade två omgångar. Temat var ”Vad hände 2013–2023?” med anledning av att SPF Karlaplan har ordnat frågesporter under den perioden. Och temat skulle tolkas vitt. Det var inte bara händelser utan sådant som kunde knytas till den perioden.

Bland frågorna kan nämnas: ”Ett tåg körde 2013 rakt in ett bostadshus. En städare ombord skadades. Var hände det?”, ”Vilken bok med vattenanknytning vann Augustpriset 2019 som årets fackbok?”, ”Vilket år höll Storbritannien sin brexitomröstning?”, ”Under kyrkomötet 2021 gjorde Svenska kyrkan ett uppmärksammat uttalande. Vad gick det ut på?”, ”I år firas att det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Han kom att få avgörande betydelse för utvecklingen av det svenska språket. Hur då?”

Alla fyra lag var riktigt duktiga, så det skilde inte mycket mellan lagen. Följdriktigt fick alla fyra lag pris.

Lite sorgligt kändes det att skiljas åt efter alla dessa år. Men allt gott måste någon gång sluta. Inga-Lisa och jag har hållit på sedan 2016. Men glöm inte att det blir musikfrågesport den 22 november! Sedan är det obönhörligen slut, såvida inte några andra tar över.

Varmt tack till alla deltagare genom åren från Inga-Lisa Sellvall och Birgitta Agazzi