Ref 16/5 Jutterström

Det var så dags för vårens sista månadsmöte, den 16 maj, och vi var många som mött upp, ca 90 seniorer. Rubriken var "Den stora sköna medievärlden???" Det kan sägas vara ett ämne i tiden med mycket som händer och berör oss alla i samhällsdebatten. Teknikförändringarna går snabbt, papperstidningarna får allt svårare att överleva och våra medievanor ändras för att vi ska hänga med i det stora nyhetsflödet.

Inbjuden talare för att orientera oss i den sköna medievärlden var Christina Jutterström, som med sin mycket breda bakgrund från ett rikt yrkesliv med olika medier, verkligen var rätt person för att belysa allt som finns bakom rubriken för dagens föredrag. Christina har arbetat som journalist på ett flertal tidningar, varit reporter på radio och tv, chefredaktör på DN och Expressen samt vd för Sveriges Television, SVT. Hon är en fortsatt aktiv senior och arbetar vidare i den sköna medievärlden.

Dagens medievärld
Det finns fortfarande många papperstidningar kvar, men de ägs nästan alla av stora mediekoncerner. Ett av mycket få undantag är Haparandabladet. Vi kan också konstatera att det blir allt mer gemensamt material i tidningarna via TT. Det blir också färre granskande journalister. Här syns en tydlig nedgång i antalet yrkesverksamma journalister, men det torde, enligt Christina, på sikt också bli nya jobb för journalister.

Christina tyckte att flera tidningar varit sena och dåliga på att utnyttja nätet. Ett undantag är här Aftonbladet. Som vd var Christina med om att utveckla digitaliseringen inom SVT, som sedan ledde fram till att vi fick SVT-play. Denna utveckling såg hon som ett sätt att öka förtroendet för public service och erbjuda tv även i den digitala världen.

Våra mediavanor och nya medier
Denna dag hade en rapport om våra medievanor publicerats. Christina lyfte här bl.a. fram att nästan alla i vår generation läser morgontidningen och har en prenumeration på papper. Allt fler läser också digitalt och det måste vi nog lära oss mer framöver, enligt Christina. Vår mediekonsumtion ökade under pandemin, och den ligger kvar på en hög nivå. Nio av tio personer ser på rörlig bild dagligen. När det gäller sociala medier är nu Instagram störst, men Facebook är störst bland seniorerna. Nästan alla har en smartphone och förtroendet för public service är fortsatt högt. Radion har här spelat en viktig roll och gör så fortfarande.


Televisionen kom relativt sent till Sverige. Det stora lyftet kom via VM i fotboll 1958. Några andra mediehändelser att minnas är TV2, som startade 1969. Det fanns länge en rädsla och motvilja hos politikerna mot reklamfinansierad tv. Man kan säga att den kom i alla fall via Jan Stenbeck, som 1987 började sända TV3 från London med reklam. TV4 kom sedan 1991 som den marksända reklamkanalen. Varje steg i utvecklingen föregicks och följdes av en diskussion om hot och möjligheter.

Denna diskussion har sedan fortsatt med Internet och de stora förhoppningar som här fanns, men det har här även blivit mycket hot och hat på nätet. Nu har vi samma diskussion om hur vi ska hantera AI (Artificiell intelligens). Är det ett hot eller en möjlighet? Experterna är inte eniga. Christina menar att AI kommer att påverka medierna och den framtida journalistiken, men att det kan hanteras och höja kvaliteten i journalistiken. De kommande generationerna har aldrig upplevt den analoga världen, som är vår bakgrund. Det kommer att bli spännande att följa utvecklingen. Journalistiken måste, enligt Christina, bli allt mer granskande och konstruktiv. Faktakontroll och etiken blir viktig. Hon trodde inte att det var bättre förr utan såg positivt på den nya medievärlden.


Politikerna och public service
Vi har nu också en politisk diskussion om public service. Regeringen har tillsatt en kommitté för långsiktiga villkor för ett hållfast och oberoende public service. Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2024. Frågor i denna diskussion är bl.a. om sport och underhållning ska finnas inom public service. Systemet kan alltså komma att förändras, men vill vi att det ska ske? Christina såg med oro fram mot en eventuell kommande systemförändring för public service och hon är en av initiativtagarna till Föreningen oberoende public service (https://oberoendepublicservice.se), som är under bildande. Man ska genomföra en egen utredning och har utsett en styrgrupp och rådgivande kommitté. Målet är att påverka politikerna. Oberoendet är viktigt och måste enligt föreningen vara kvar. Man pekar bl.a. på att nästan alla dagens strömningstjänster, som nu erbjuder underhållning och sport, ägs av amerikanska företag.

Det blev en intressant resa genom den sköna medievärlden med inblickar i hur det varit, vad som hänt och vad vi kan förvänta oss i en nära framtid. Christinas budskap var att det nog inte var bättre förr och att vi alla måste lära oss mer om och utnyttja den digitala medievärlden. Det räcker inte att bara läsa den prenumererade morgontidningen.


Anders Rickardsson