15 och 17 september. Månadsmöte

Ni ska nu få möta två personer, Axel Munthe (1857–1949), läkare och skapare av Villa San Michele på den italienska ön Capri, samt Kristina Kappelin, journalist och författare, och idag vd och intendent för Villa San Michele.

Axel Munthe läste till läkare i Uppsala och disputerade i kvinnosjukdomarbara 23 år gammal i Paris, där han snabbt blev läkaren på modet. Han umgicks mycket med den svenska konstnärskolonin och blev August Strindbergs husläkare.

Men han nöjde sig inte med detta utan sökte faran i koleraepidemin Neapel. Hans insatser där gjorde honom mycket berömd.

Nästa anhalt för Munthe blev Capri. Hans läkarpraktik var främst tänkt att tjäna lokalbefolkningen och han vårdade öns fattiga utan att ta betalt, vilket snabbt gjorde honom mycket populär men inte särskilt rik.

Snart flyttade han sin praktik till Rom, där han blev mycket populär framförallt inom den engelska kolonin. Han uppfann en ny diagnos, colitis, för uttråkade överklassdamer med diffusa nervproblem, som han ”botade” framför allt med kloka råd, som t.ex. skilda sovrum och promenader.

Hans mest prominenta patient var kronprinsessan Victoria, som länge haft problem med luftvägarna. Munthe blev kunglig livmedikus. Han blev personlig vän med kronprinsparet, i synnerhet med Victoria, som blev den viktigaste kvinnan in hans liv. Vid sina vistelser i Stockholm bodde han på Stockholms slott.

Redan som ung fattig medicinstudent hade Munthe besökt Capri och beslutat sig för att bygga ett hus där. Mot alla odds lyckades han senare med det. På 1890-talet lät han uppföra villa San Michele på Capri nära resterna av en av kejsar Tiberius villor på ön. Munthe var en ivrig samlare av antika föremål, bland annat från Egypten, och byggde successivt ut villa San Michele så att hans stora samlingar skulle få plats. Villan blev snabbt ett besöksmål för Munthes stora umgänge av kulturpersonligheter och kungligheter.

Under första världskriget tjänstgjorde Munthe som läkare vid västfronten för Röda korset innan hans dåliga syn stoppade honom.

När andra världskriget bröt ut erbjöd kung Gustaf V Munthe att bo på Stockholms slott. Munthe var då sjuklig, nästan blind, och hade starkt nedsatt hörsel. Han avled på Stockholms slott 1949, och hans aska ströddes i havet utanför den svenska västkusten. På protestantiska kyrkogården i Rom finns en minnestavla över Munthe och hans familj.

Och nu i september var det alltså dags för journalisten och författaren Kristina Kappelin att ge oss sin bild av Capri och villa San Michele. Sedan 2018 är Kappelin vd och intendent för kulturcentret Villa San Michele. SPF Karlaplan hade bjudit in henne på ett månadsmöte, som snabbt fick dubbleras eftersom platserna gick åt i ett nafs.

Kärleken till Italien grundades redan när Kristina Kappelin var barn. Mormor och morfar brukade åka dit på semester, och när Kristina var i tidiga tonåren kom hon till Capri och San Michele för första gången och kärleken var ögonblicklig. Redan då bestämde Kristina sig för att där ville hon bo.

Kristina Kappelin är utbildad journalist och har studerat i både Paris och Rom. Hon har rapporterat från Italien för Sveriges Television och skrivit för flera dagstidningar.

Och så fanns den plötsligt där – annonsen hon drömt om. Villa San Michele sökte ny vd och intendent. Kristina fick tjänsten. Förordnandet var på tre år, och nu är hon inne på sin andra period. Om det blir en tredje period återstår att se. Det beror lite på Kristinas dotter, som nu pluggar i Lund.

San Michele är faktiskt ett svenskt museum, trots att det ligger i Italien, Munthe testamenterade villan till svenska staten. Det har idag omkring 125.000 besökare per år. Biljettintäkterna är den största inkomstkällan men också caféet och butiken ger en del pengar. Och under sommarmånaderna arrangeras här en hel del kulturaktiviteter. Dessutom erbjuder stiftelsen som har hand om San Michele, ett antal hett eftertraktade arbetsstipendier om tre veckor. Lycklig den som får ett sådant!

Det finns två byggnader i Sverige som inspirerats av Munthe. Det är framför allt Sollidens slott på Öland, som byggdes med San Michele som förebild. Men även Hildasholm i Leksand, som han gav som bröllopsgåva till sin andra hustru, Hilda Pennington Mellor, präglas av Munthes idéer.

Och hur ser framtiden ut för Kristina Kappelin: Blir det Italien eller Sverige?

– Jag har alldeles för mycket Italien i mig för att kunna lämna det landet, men vi får se, säger Kristina Kappelin och uppmanar alla som inte varit på Capri att åka dit och besöka Villa San Michele.

Vid pennan Karin Bökman