Målarprinsen

På månadsmötet i maj gav Inga Zachau en livfull berättelse om prins Eugen, hans målningar och hans liv. Vi fick njuta av många fina bilder på hans konstverk.

  • Det gamla slottet. Källa: Waldemarsudde.

Inga arbetade i många år på Waldemarsudde och har skrivit två böcker om prins Eugen – en på temat "nationalromantikern" och en om "det öppna landskapets målare". 

Konsthistoriker har ofta nedvärderat prinsen som konstnär. Den uppfattningen delar inte Inga alls. I stället finner hon i hans produktion många stora konstverk. Prins Eugen föddes 1865 i en lycklig familj. Föräldrarna, prins Oscar och prinsessan Sophia, gifte sig av kärlek. De såg tidigt hans konstnärliga talang och lät den utvecklas. Han hade också mycket stöd av sin faster prinsessan Eugénie, som också var en mycket duktig målare. Inga visar en bild på ett stilleben gjort av den 11-årige prinsen. Redan vid den åldern gjorde han ett fint stycke konst.

Bara ett porträtt målade prinsen. En flicka. Tavlan gick under namnet "Prinsessan". Nästan alla hans verk är landskap, och flera är muralmålningar. Tavlorna har ofta spännande molnformationer och ljusspel. 1893 målade han det gamla slottet – Sundbyholms slott. Inga visade oss ett av förarbetena.

I Stockholmsoperan finns det tre målningar av prinsen – alla i formen av speglar. I Norra Latin finns en målning i trapphuset – 7 m lång – och i aulan finns en 15 m lång storduk. Prins Eugen har också gjort den vackra altartavlan med naturmotiv i Kiruna kyrka liksom "kopparormen" i Karolinska sjukhusets entré. I silver designade han flera vackra skålar och i keramik två av de välkända Waldemarsuddekrukorna. 

892 flyttade han till Waldemarsudde, där han hyrde två rum i huset som fanns där då. Och målade naturligtvis av huset och de omgivande klipporna och vattnet. På platsen uppförde han sitt eget hus som blev färdigt 1905. På 1920-talet blev Ebba Bonde blev hans livs kärlek. Han var 31 år äldre, och hon var gift. Förhållandet varade i 10 år. De förblev vänner.

I huset på Waldemarsudde bodde han till sin död 1947. Han testamenterade egendomen och all dess konst till staten.