Nationalstadsparken - vår stora gröna lunga

Henrik Ekman – känd från "Mitt i naturen" och många andra naturprogram på SVT var vår talare på månadsmötet den 20 mars.

  • Berguv omgiven av kråkor. Foto: Henrik Ekman

Henrik är såväl vetenskapsjournalist, som naturfotograf, filmare, författare och programledare. På vårt månadsmöte talade han om Nationalstadsparken – vår stora gröna lunga i centrala Stockholm.

Sedan århundranden har Djurgården, både den södra och den norra, liksom Hagabrunnsparken varit gamla kungliga parker. På norra Djurgården hade Karl IX sin fiskarstuga, känd också som "Fiskartorpet" och för sin ek, som nästan växer in i torpet. På den tiden fanns det mycket hjort – därav namnet Hjorthagen. Men det var inte bara jakt. Hagabrunnsparken blev Gustav III:s lustpark.

Nationalstadsparken sträcker sig genom tre kommuner, från Solna i norr till Lidingö och Stockholm med Fjäderholmarna i söder. I början av 1990-talet beslöts att de gamla kungliga parkerna skulle få ett mycket starkt skydd, och Nationalstadsparken är nu 23 år gammal.

Henrik berättade om det mycket rika djurlivet. Vi fick se många fantastiska bilder på alla de djur som finns där. Det var intressant att lära att det finns tätare med djur i detta parklandskap än på många håll i vårt vanliga landskap – där jord- och skogsbruk ofta hindrar en stor artrikedom. I Nationalstadsparken samsas djur och människor till bådas gagn. Djuren blir ofta orädda.

Så fick vi en bildkavalkad. Sånglärka, blåmes, bofink, stenknäck, mindre hackspett, skogsduva, ringduva, steglits, näktergal. Häger finns också – den kommer från Skansen. Det finns en app med fågelkvitter att ladda ner. Med dess hjälp kan man locka fram en partner till fågeln. Berguven som fanns i Husarviken döptes till Karl-Edvard. Det kom en hona också, som fick namnet Görel efter den dåvarande bitr. miljöministern. Uvparet fick några kullar.

Ekorrar, rävar, rådjur, mård finns också. Lite oroade sig Henrik att vildsvinen skulle komma in, men än så länge finns det inga.

Det största hotet mot parken ligger i den starka utbyggnaden av Stockholm. Nu är Norra länken färdig. Så stora blev inte ingreppen i Bellevueparken, men ett avgastorn från tunnelsystemet står där. Norra Djurgårdsstaden tätt inpå parken blev intensivt bebyggd. Det var med sorg som Henrik visade bilder på en månghundraårig ek som fälldes där, liksom på "radioeken" som inte heller fick vara kvar. Henrik slutade med en bild från sin terrass på Gärdet: Där stack nosen på en söt råtta fram mellan planteringarna.

                                             Inger Öhman