Filmstaden 14 september 2017

Det var en regnig eftermiddag, den 14 september, som 25 seniorer var på en guidad visning i Filmstaden.

Vi som har det seniora perspektivet vet att Filmstaden också står för de tidigare filmateljéerna i Råsunda och att det inte bara står för SF-biografer runt om i landet. För oss gällde alltså att få veta lite mer om Filmstadens Kultur, som också är rubriken på hemsidan. Vi fick vid besöket en mycket intressant guidad tur genom stora delar av den svenska filmhistorien. I en kort rundvandring i regnet kunde vi också betrakta de väl bevarade kvarvarande byggnaderna. Större delen av det ursprungliga området med dess olika byggnader, ca 10 fotbollsplanen, är nu rivna och det har byggts nya bostäder på området. Entrén är fortfarande enligt bilden ovan. Portvaktsstugan till vänster är också kvar liksom byggnaden innanför. Det är den s.k. Lilla ateljén, som nu är kontor för bland annat SF-Film samt innehåller biografen Filmstaden. I denna byggnad finns också en bevarad mindre biograf med 25 platser. Här fick vi se en dokumentärfilm om Filmstaden och dess historia, mycket intressant. I denna salong hade Ingemar Bergman en bestämd plats reseverad för sig, längst upp till vänster.

Vi fick bl.a. höra om hur svensk films första storhetstid började på 1910-talet med regissörerna Mauritz Stiller och Victor Sjöström. Året 1917 är en viktig tidpunkt i svensk filmhistoria. Då hade Victor Sjöströms film Terje Vigen premiär. Den blev en stor internationell succé och inledningen till en epok då Sverige var världsledande inom filmen. Det fanns ett behov av större och moderna filmateljéer. Ivar Kreuger var engagerad i svensk film och hans bolag fick i uppdrag att bygga Filmstaden. År 1920 invigdes Filmstaden. Greta Garbo gjorde bara en film (Gösta Berlings saga med Mautitz Stiller) innan hon åkte till Hollywood. Under 1930-talet skulle det vara underhållning och film med lättsamma komedier. Då var filmproduktionen mycket omfattande med de s.k. pilsnerfilmerna och det var kanske Filmstadens storhetstid. Filmstaden var då ett eget samhälle i sig. Under denna period debuterade också Ingrid Bergman. Alla stora svenska filmregissörer har arbetat i Filmstaden. Ingemar Bergman debuterade på 1940-talet och var med att utveckla en ny storhetstid för svensk film. Framför byggnaden Lilla ateljén står en skulptur Teatervagnen, som är en hyllning till Ingemar Bergman och den i Filmstaden delvis inspelade filmen Det sjunde inseglet.

Under 1960-talet kom ny teknik med bl.a. mindre kameror och en bebyggelse med trafikbuller allt närmare och förorsakade störningar för filmverksamheten. Bland det sista som spelades in i Filmstaden var interiörerna till Pippi Långstrump. SF lämnade Filmstaden 1969. Det dröjde dock till år 2000 innan Stora ateljén och en del andra byggnader revs. Det är ca 400 filmer som spelats i Filmstaden.

                                           Anders Rickardsson