Tre kungliga bröllop

Vid årets sista månadsmöte med SPF Seniorerna berättade Mertil Melin med stort engagemang och inlevelse om sin tid som hovstallmästare och chef för Hovstallet. Han fick denna tjänst 2003 och var kvar till 2015 efter att ha tillbringat 40 år i olika befattningar inom försvaret, bl.a. som överste och chef för Norrlands dragonrege-mente. Vi var 60 seniorer som mötte upp på Historiska museet denna vinterdag med lätt snöfall.

Mertil Melin såg sin tid vid hovstallet som mycket speciell och var tacksam för att ha varit med om tre kungliga bröllop under denna tid. Detta får ses som en helt unik period i Sveriges historia. Han hade bara positiva erfarenheter från sitt samarbete med Kungahuset.
Hovstallet har gamla anor och anlades av Gustav Vasa och är med sin transportor-ganisation nära kopplat till Kungahuset. Hovstallet flyttade in i nuvarande lokaler 1894. Det gäller att ha duktiga och för verksamheten lämpliga hästar. Här ska det vara Svenska halvblod. I Hovstallets vagnpark ingår en stor samling av vackra gamla vagnar i olika modeller samt också ett antal bilar, både gamla klassiker och moderna. I den mer löpande verksamheten ingår att bl.a. att svara för transporter i samband med statsbesök, Riksdagens öppnande och Nationaldagsfirandet. Hästarna går i daglig träning i olika miljöer. Det kan numera också vara mer privata turer för någon i kungafamiljen. Det har t.ex. hänt att man gjort en tur med häst och släde en vinterdag för de yngsta.
Brölloppet 2010 mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel var den första stora utmaningen för Mertil Melin. Det handlade inte bara om själva kortegen, utan han hade också ansvaret för en stor transportorganisation med 115 fordon och ännu fler förare.
Den stora kortegen var mycket noggrant planerad med träning, övning och utvärde-ring. En nog så viktig detalj var att genomföra kortegen enligt ett mycket strikt tids-schema. Det gällde alltså att kortegen höll rätt tempo och kom fram till slutmålet på utsatt tid. Här kunde han rapportera att efter kontroll med TV-bilderna, så missade man med 5 sekunder! Imponerande! En annan nog helt okänd del i planeringen var att om det skulle bli fel på vagnen, så fanns en modern bil med möjlighet att öppna taket som reserv i kortegen.
Med erfarenheterna från första bröllopet, så kunde de två efterföljande genomföras på samma förnäma sätt. Det var stor feststämning längs kortegevägen och publiken uppträdde nästan som vid en hockey-match, enligt Mertil Melin. Vi fick lyssna till ett trevligt och väl framfört föredrag, som gjordes mycket levande med hjälp av ett flertal filmklipp från SVT.
Anders Rickardsson