Regering, banker och polis – stoppa de hänsynslösa bedragarna!

SVT, Uppdrag granskning, släppte igår sitt program Bedragarna, om en liga som lurar äldre att tömma sina bankkonton. "SVT har gjort en välgärning genom att visa den nakna sanningen", säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström. Nu måste regeringen vidta åtgärder!

  • – Regeringen måste se till att våra personuppgifter inte finns lättillgängliga på internet och sätta stopp för de målvakter som tar emot stöldpengar, säger Peter Sikström.

 SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström kommenterar situationen:

"Det är plågsamt att se programmet. Men SVT har gjort en välgärning genom att visa den nakna sanningen om hur bedragare resonerar och går till väga när de hänsynslöst stjäl seniorers besparingar. Programmet visar samtidigt samhällets handfallenhet och ointresse. Banker och regering pratar gärna, men seniorer fortsätter att utsättas för bedrägerier varje dag. Bedrägerierna borde ha bekämpats långt tidigare. Men det är inte för sent att rädda de seniorer som bedragarna har utsett till offer härnäst.

Regeringen måste se till att våra personuppgifter inte finns lättillgängliga på internet och sätta stopp för de målvakter som tar emot stöldpengar. Det rättsliga samarbetet internationellt måste stärkas så att utländsk polis kan avbryta och gripa de bedragare som begår brott i Sverige. Kriminella ska inte kunna sitta ostört i ett annat land och begå brott på distans. Bankerna bör omedelbart införa automatiska säkerhetsspärrar närbankkunder plötsligt börjar överföra stora summor pengar till okända konton.

För några dagar sedan presenterade regeringen sin Nationella strategi mot organiserad brottslighet utan att nämna ett ord om bedrägerier mot äldre. Vi vet att stulna pengar från äldre finansierar deras verksamhet. Jag vill inte fortsätta sitta med samma oroskänsla över att bedrägerierna mot äldre ökar, utan att regering och riksdag prioriterar frågan."

BAKGRUND

Under 2023 anmäldes drygt 29 000 telefonbedrägerier. Brottsvinsterna från dem beräknas uppgå till 708 miljoner kronor. 500–700 telefonbedrägerier fullbordas varje månad. Samtliga bedrägeribrott inbringade cirka 5,8 miljarder i brottsvinster under 2022, vilket är nästan dubbelt så mycket som brottsvinsterna från narkotikahandeln under samma år.

Källa: Polisen, enligt Uppdrag granskning