Seniorsurfarskolan

Uppdaterades: 24 mars 2020

Allt mer i vår vardag styrs av teknik. Om man inte hänger med i utvecklingen riskerar man att snabbt hamna på efterkälken och i värsta fall i utanförskap. Med hjälp av fyra av Sveriges mest folkkära personer, Claes Malmberg, Marianne Mörck, Björn Hellberg, Ewa Fröling samt programledaren Kattis Ahlström vill UR nu hjälpa seniorer att gå från mer eller mindre digitala oskulder till fullfjädrade seniorsurfare. I ett antal program får tittarna lära sig allt från att skicka e-post och skicka sms till att ladda ner Bank-ID och använda sig av Swish.

För många äldre har olika digitala tjänster inte alls förenklat tillvaron utan snarare komplicerat den. Det vill tv-programmet Seniorsurfarna nu råda bot på, tillsammans med studieförbund, seniororganisationer och folkhögskolor.

Studieförbundet Vuxenskolans rapport till UR var upprinnelsen till programmet och har tillsammans med cirkelledare och deltagare från SPF Seniorerna fungerat som bollplank.

Lagom till programstart lanserar Studieförbundet Vuxenskolan en hemsida för cirkelledare med studiematerial, färdiga guider i praktiskt användning för nedladdning, samt färdiga upplägg av studiecirkelprogram för att enkelt kunna starta igång studiecirklar med inspiration från programmen. Där finns även möjlighet till chatt och stöd/samarbete med andra cirkelledare.

Från URs sida kompletteras programmen med Seniorsurfarskolan, som består av tolv stycken korta färdighetsklipp. Dessa finns att tillgå på URPlay, samt på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida, så att de kan användas som inspiration och utgångspunkt i samband med studiecirkeln.

Klicka här för att komma till Seniorsurfarna på URPlay.

Klicka här för att ladda ner handledningen.

Klicka här för att läsa mer på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida

Publicerades: 24 mars 2020 Uppdaterades: 24 mars 2020