Studiematerial – smartphone, surfplatta och dator

På den här sidan hittar du länkar till studiematerial om hur du använder din smartphone, surfplatta eller dator. Materialen finns som filmer eller i skrift och kan med fördel användas i en studiecirkel i din förening, men passar även för de som vill lära sig på egen hand.

Internetstiftelsen har tagit fram en introduktion till internet för äldre. Den bjuder på tips och pedagogiska insikter för dig som vill hjälpa seniorer att dra nytta av nätets många möjligheter. Välj om du vill öppna introduktionen som en webbsida eller som en pdf som kan skrivas ut och sparas:
Introduktion till internet – Internetstiftelsen
Introduktionen som pdf-dokument

SPF Seniorernas motsvarighet i i Finland, Svenska pensionärsförbundet, delar med sig av sina utbildningsmaterial för Iphone, Ipad, Android smartphone, Android surfplatta, PC med Windows 10 och för Mac-dator som du själv kan ladda ner till din enhet:
iPhonens ABC Grundkurs
iPadens ABC
Androidtelefonens ABC Grundkurs
Androida surfplattans ABC
Datorns ABC Windows 10
Mac-datorns ABC

I nedanstående filmer får du under pedagogen Gabriel Eliassons ledning ta del av hur du använder din smartphone, vad en smartphone är och hur du kan använda den för att söka på google:
Vad är en smartphone – film och material
Lär dig använda din Iphone – film och lathundLär dig använda din androida telefon – film och lathundLär dig söka på google – film och material

Här hittar du alla tre säsonger av seniorsurfarskolan. Både de hela avsnitten men även korta färdighetsklipp samt pedagogiskt material i form av studiehandledning:
Seniorsurfarskolan säsong 1
Seniorsurfarskolan säsong 2
Seniorsurfarskolan säsong 3