Avsnitt 11 med KG Scherman

Uppdaterades: 12 februari 2018

Han var tidigare generaldirektör på dåvarande Riksförsäkringsverket under 15 år. Och var i högsta grad engagerad i tillkomsten av vårt nuvarande pensionssystem, men det blev inte som han ville.

  • KG Scherman

När det gamla ATP-systemet skulle ersättas ville han till exempel att man skulle behålla vissa delar som han ansåg fungerade.

På senare år har han blivit en flitig debattör och kritiker av pensionssystemet, vilket han bland annat beskriver sin bok Pensioner på villovägar. I det här avsnittet av Seniorpodden får vi möta KG Scherman. En fråga som engagerar är synen på avgifternas storlek och något han förundrats över.

- Ärligt talat förstod jag inte vidden av förändringarna. Det var först senare när man fick klart för sig att de faktiskt på allvar menade att avgifterna aldrig fick höjas. Och att hela systemet alltid skulle fungera automatiskt, säger KG Scherman. Kan man begära att i ett avtal som ska sträcka sig 30 kanske 40 år framtiden ska veta vad som kan hända?

- Men det är ju därför det inte får vara automatiskt!

- Man måste ständigt följa mängder av olika faktorer i omvärlden och göra en realistisk, finansiellt och socialt ansvarsfull avvägning. Det är inte rimligt att tro att man kan göra något som håller för evigt, säger KG Scherman.

Programledare för Seniorpodden är Anders Lundblad.

Klicka här för att komma till Seniorpodden i iTunes (iPhone)

Klicka här för att lyssna på Seniorpodden för android

Klicka här för lyssning på webben av Seniorpodden

Publicerades: 12 februari 2018 Uppdaterades: 12 februari 2018