Pensionssystemet måste säkerställa ekonomisk trygghet

Dagens pensionssystem ger inte svenskar den trygghet som de förväntar sig eller som de förtjänar. Den allmänna pensionen har blivit allt lägre som andel av slutlönen. Samtidigt har tjänstepensionen ökat i betydelse och blivit ett måste istället för ett komplement. Idag betyder ett långt arbetsliv alltför ofta en total pension efter skatt som skapar ekonomisk otrygghet för äldre.

  • Plånboken gapar tom för många pensionärer – hela pensionssystemet behöver utvärderas.

En trygg pension är en fråga som berör alla. För seniorer är pensionstryggheten en av de viktigaste sakfrågorna. Men många äldre menar att pensionen inte räcker till. Istället tvingas man prioritera bort väsentligheter i vardagen.

Det finns ett gap mellan förväntningarna på vad man anser vara en lämplig pensionsnivå och på vad pensionen faktiskt blir. De första årskullarna, födda i slutet av 1930-talet, som fick pension från det nya systemet hamnar på cirka 60 procent allmän pension som andel av slutlön. Idag hamnar många på en total pension på 60–65 procent, varav allmän pension på omkring 50 procent. Pensionen når inte upp till vad människor förväntar sig eller till pensionsreformens ambitioner.

Även om pensionen för många yngre känns långt bort är pensionssystemets svårigheter att leverera ekonomisk trygghet viktigt för både dagens och framtidens pensionärer. Förändring behöver ske nu. Dessutom måste pensionsfrågan debatteras mellan partier och väljare, inte gömmas i stängda rum.

Därför har vi skrivit en rapport som pekar på pensionssystemets brister och uppmärksammar lösningar för en tryggare pension för såväl dagens, som framtidens, pensionärer:"Trygg pension - ett pålitligt pensionssystemet och rimliga pensioner"

SPF Seniorernas krav

  • Det måste löna sig att ha arbetat
    Pensionssystemet måste förstärkas för de som arbetat ihop sin pension. Vi vill se högre pensionsavsättningar som kommer både dagens och framtidens pensionärer till del.
  • Total översyn av pensionssystemet
    Alla olika faktorer som påverkar måste ingå och kunna föranleda förändringar. Systemet behöver renoveras, inte raseras. Upphör att lappa-och-laga med åtgärder utanför systemet.
  • Ordentlig och ärlig politisk debatt
    Pensionssystemet förtjänar en ordentlig och ärlig politisk debatt. Partierna måste berätta vad de vill och vilka olika förslag de har, väljarna ska kunna utkräva ansvar.

 

Klicka här för att läsa våra rapporter

Klicka här för att läsa våra skrifter