Kivra och digitala brevlådor

En digital brevlåda gör det möjligt att ta emot, organisera och hantera posten digitalt istället för i fysisk form. Kivra är den vanligaste digitala brevlådetjänsten och har över 5 miljoner användare i Sverige. Nedan kan du läsa om hur Kivra fungerar och hur du gör för att skaffa Kivra.

Vad är Kivra?

Kivra är en app som du kan använda för att ta emot och spara viktiga papper till exempel fakturor, kvitton och brev från företag och myndigheter. Du kan också ladda upp dokument i Kivra. Du kommer åt allt i Kivra på din dator eller mobil, var som helst och när som helst. Eftersom Kivra är en digital tjänst spelar din fysiska adress ingen roll. Om du flyttar påverkar det inte din Kivra.

Det här kan du få i Kivra

  • Brev från företag och myndigheter
  • Digitala kvitton istället för papperskvitton
  • Fakturor
  • Deklaration
  • Pensionsbesked
  • Kreditupplysningar
  • Vårdkallelser
  • Och mycket mer

Så här skaffar du Kivra

För att skaffa Kivra måste du först ha ett svenskt personnummer och Mobilt BankID. Sen klickar du på knappen och följer instruktionerna. 

Klicka här för att skapa ett konto i Kivra

Det här händer när du skaffar Kivra

När du skaffar Kivra kommer post börja skickas till dig digitalt i appen. Vissa företag skickar inte i Kivra. Från dem kan du få papperspost i brevlådan. Du kan välja vilka du vill ska skicka post till dig i Kivra. Det gör du i inställningarna. 

HItta vilka som skickar i Kivra

Klicka här för att söka bland företag, organisationer och myndigheter som är anslutna till Kivra

Du kan dela brevlåda

I Kivra kan ni hjälpas åt att hantera digital post genom att en person delar sin inkorg med en annan person. Det kan vara användbart i ett gemensamt hushåll, eller för att stötta någon närstående som är ovan med det digitala.

För att dela brevlåda loggar du först in i Kivra, därefter väljer du "inställningar" och "delningar".
Klicka på "dela din brevlåda". Där anger du personnummer på personen som ska få tillgång till din Kivra.
Klicka Skicka, då visas en säkerhetskod. Koden ska den andra personen ange i sin Kivra under "inställningar" och "delningar".
När delningsinbjudan accepteras kan personen ta del av och administrera din post!
 
Klicka här för att läsa mer om att dela brevlåda

Att hålla koll i Kivra

Så fort du fått något nytt i Kivra skickas ett mail till dig. Kivra skickar även en mailpåminnelse om oläst och ohanterad post. Kom ihåg att ladda ner Kivras app och slå på notiser. Då vet du direkt när något nytt landat i Kivra.

Säker användning av Kivra

Bara du kan komma åt ditt innehåll i Kivra. Det gör du genom att logga in med Mobilt BankID. Kivra läser aldrig ditt innehåll. Allt som skickas är krypterat och lagras i svenska datacenter.

Klicka här för att läsa om säker användning av BankId

Användarvillkor

Klicka här för att läsa Kivras användarvillkor 

Andra digitala brevlådor

I Sverige finns det flera digitala brevlådetjänster utöver Kivra. Ett par de mest kända är:

  • e-Boks: Precis som Kivra erbjuder den användarna möjligheten att ta emot digital post från myndigheter, företag och organisationer.
  • Min Myndighetspost: Med den här brevlådetjänst kan du få digital post från olika myndigheter samlad på ett ställe.