Dag 6

Vilka deltagare accepterar utmaningen att ta med barnbarnet på teater? Dag 6 bjuder också på pannkakor och tankar om att leva med en knaper plånbok.

  • Lotten handlar inför söndagsfrukosten
  • Jakobs storkok håller än
  • Lotten handlar inför söndagsfrukosten
  • Jakobs storkok håller än

Under dagen deltog Lotten Sunna i F! Stockholms årsmöte. Där var det många som frågade och ville prata om utmaningen och pensionsfrågan. Ju fler som förstår att vi måste göra något åt pensionssystemet desto bättre, resonerar Lotten. Hon märker hur hon hela tiden tänker pengar, och det här att tvingas välja och välja bort. Lotten inhandlade lite inför frukosten nästa dag när hon har prominenta F!-gäster och ska livesända frukostsamtalet. Dag 5 gick i övrigt väl med grötfrukost, lunch med mackor och en middag bestående av ugnspannkaka.
Lotten accepterade dag 6:s utmaning som löd så här: "Ta med barnbarnet boendes i Stockholmsregionen och gå och se Pettson & Co på Stadsteatern på Kulturhuset. Gratis inträde för barn, 40 kr för vuxna. SL-resa tur och retur är gratis för barn men 40 kr för pensionär. Räkna med att bjuda på fika för er två eller i alla fall minst en glass till barnbarnet. Ställer du upp?" Lotten antar utmaningen, den dyraste denna veckan för henne men hon vill prioritera sociala relationer. Hon lägger även undan en tia till dag 1:s utmaning – resa och present till barnbarnet i Skåne. Nu återstår en dryg femtiolapp till sista dagen. 

Den sjätte dagen innebar för Jakob Forssmed en mindre inhandling av livsmedel inför söndagen. Därefter blev det pannkakor och banan till lunch. Jakob hann med både motion och trädgårdsarbete under dagen, innan det blev dags för middag – återigen storkoket från i måndags som kompletterades med ägg och morot. KD-politikern konstaterar att han har mycket små ekonomiska marginaler och att det får effekter både mentalt och fysiskt – man oroar sig över sin ekonomi samtidigt som man inte alltid känner sig mätt. Trots att Jakob egentligen inte har råd så accepterar han dagens utmaning att ta med sitt barnbarn på teater vilket innebär kostnader för inträde (40 kr) och sin egen resa (40 kr)+ fika eller glass. Fika tar Jakob dock med hemifrån – kakburken från tidigare i veckan kommer nu till nytta. 

Johan Forssell accepterade utmaningen att ta med barnbarnet på bio mot en kostnad på runt en hundralapp. I matväg har Johan försökt hålla i slantarna och fokuserat på yogurt, pasta och müsli. Men det är inte helt enkelt att få alla utgifter att gå ihop anser M-politikern.

På Gävle sjukhus tar Anders W Jonsson hand om barnjouren under helgen, vilket enligt honom själv är ett idiotsäkert sätt att inte göra av med pengar. Han har tagit med sina matlådor och brödbitar till dagens måltider, och några andra ekonomiska utsvävningar blir det inte tal om när man är upptagen på sjukhuset. Dagens utmaning – ta med barnbarnet på teater (40 kr inträder + 40 kr resekostnad) och bjuda fika eller åtminstone en glass – leder till en del tankar hos C-politikern. Han skulle gärna vilja ha några kronor kvar efter veckan då han insett att det är tufft att klara sig utan besparingar. Och imorgon söndag kommer ytterligare en utmaning. Han vågar inte chansa utan tackar nej till utmaningen att gå på teater med barnbarnet.