Råd om bra mat

Vad som är nyttigt att äta är ungefär samma för alla vuxna, men vid 65+ blir vissa näringsämnen viktigare. Med åldern kan aptiten minska och den som inte orkar äta så stora portioner som tidigare kan då behöva äta lite annorlunda. Livsmedelsverket har tagit fram tips och råd om hur seniorer kan tänka kring maten för att må bra i vardagen.

  • Genom att tänka lite annorlunda och anpassa matvanorna kan du få i dig det kroppen behöver.

Klicka här för att läsa Livsmedelsverkets råd om bra mat för äldre

För dig som håller i utbildningar eller möten finns en PowerPoint-presentation med talmanus om Livsmedelsverkets kostråd.
Klicka här för att öppna PowerPoint-presentationen
Talmanus - Livsmedelsverkets kostråd till äldre med minskad aptit

För dig som vill starta en studiecirkel finns ett material från Studieförbundet Vuxenskolan som heter "Må bra med mat hela livet"

Klicka här för att öppna studiematerialet

Om materialet: Hälsosamma matvanor är viktigt genom hela livet. Men med stigande ålder blir maten och den fysisk aktivitet ännu viktigare.
Studiematerialet "Må bra med mat hela livet" inspirerar och stöttar deltagarna att skaffa sig kunskaper kring mat för att må bra. Under fem gruppträffar tillsammans med en cirkelledare varvas samtal och inhämtning av kunskap med rörelse, stimulerande gemenskap och förstås förslag på goda mellanmål.