Dag 1

Under den första dagen har politikerna storhandlat och gjort storkok samt fått en knivig utmaning.

  • Jakobs inköp
  • Anders pengar
  • Lottens presenter
  • Jakobs inköp
  • Anders pengar
  • Lottens presenter

Anders W Jonsson (C) var företagsam under helgen och använde 520 av sina 1027 kronor till att inhandla livsmedel. Och all mat för hela veckan är tillagad: 14 matlådor, havregryn, ost, potatis och 20 brödbitar. Matlådorna innehåller köttsoppa, köttgryta, dillkött och ärtsoppa med fläsk – den senare gick på 10 kr per portion vilket Anders tyckte att han kunde unna sig även om ärtsoppa utan fläsk hade gått på 3 kr/portion. Vi får se mot slutet av veckan om han ångrar fläsket. För Anders återstår 507 kronor till de dagliga sms-utmaningarna.
Under dagen besökte Anders tillsammans med allianskollegorna i Socialutskottet sjukvården i Jönköpings län. Frukostgröten intogs hemmavid, och färdiglagad lunch för två dagar samt frukost för dag 2 packade Anders med sig i väskan. Men då värdarna för ett av studiebesöken i Jönköping bjöd på lunch, och det kändes oförskämt att tacka nej, beslöt centerpolitikern att äta bjudlunch mot ett avdrag på 100 kronor från sina pensionspengar. Kvällens middag löste sig väl, knytkalas med politikerkollegorna där Anders bidrog med redan inköpt potatis. Dagens utmaning – att fram till midsommarhelgen lägga undan pengar till resa och present till barnbarnet i Skåne – visade sig tuff. Anders hittade en resa för totalt 719 kronor tur och retur. Det låter lite dyrt, kanske har han bokat resan från Gävle och inte Stockholm (varifrån hans politikerkollegor utgår) och kan boka om den och på så sätt få lite mer pengar över. Eller så kan han se om det finns billigare resor några andra dagar innan/efter midsommar. Anders har nu 263 kronor kvar.

Storköp av mat inledde också veckan för Jakob Forssmed (KD) som med sin veckobudget på 747 kronor införskaffade en stor säck potatis och köttfärs på extrapris som blir basen för veckan. Därtill havregryn, linser, morötter, billiga äpplen, mjölk mm. Därefter storkok. Jakob är medveten om att det kommer att bli enformig mat, men känner att han vill ha koll på utgifterna. Müsli och macka har bytts ut mot gröt exempelvis.
Synpunkter har inkommit på att en vecka är för kort tid och att det inte räcker för att förstå hur det är att leva på en låg inkomst under längre tid, vilket KD-politikern håller med om. Samtidigt menar den vikarierande partiledaren att det är viktigt att bidra till att frågan om äldres ekonomiska villkor får uppmärksamhet. Han tror att insikterna, trots den korta tiden, kan vara värdefulla – oron över både att få pengarna att gå ihop och de oväntade utgifter som kan uppstå. Han känner sig dock tacksam över att som en konsekvens av utmaningen ha fått ta del av flera livsberättelser som han förmodligen inte fått höra annars.
När dagens utmaning kom – lägga undan pengar till resa och present för att fira barnbarnet i Skåne under midsommarhelgen – tänkte Jakob: hur ska jag klara detta, jag kan inte komma tomhänt? När veckan lider mot sitt slut får vi se om Jakob har lyckats lägga undan lite för resa och present.

För Lotten Sunna (F!) började dagen med frukost: havregrynsgröt och kaffe för 1,80 kronor. Därefter lunch i form av stor fralla med skinka, tomat, persilja och smör + banan samt vatten = 9,40 kronor.
Även Lotten blev betänksam när hon fick reda på utmaningen – lägga undan pengar för resa och present till barnbarnet i Skåne om 6 veckor. Relationer är viktiga så hon vill försöka prioritera detta. Hon funderade först på att göra en "Farmors godiskokbok" men att ha ett val - att vara kreativ eller att köpa en present - är en sak. Att inte ha ett val, när man inte har pengar, är något annat. F!-politikern gick till Stadsmissionen och fick tag i ett charad-spel i gott skick för en tia och sen en ask Turkish delight för en tia. Presenter som Lotten tycker är helt ok, men hon ogillade känslan av att inte kunna köpa exempelvis en barnbok om hon hade velat det (de kostade 30 kronor styck på Stadsmissionen). Förutom presenter för 20 kronor kostade omslagspapperet 5 kronor och Lotten lägger undan 10 kronor (per dag) till resan.
Middagen bestod av dahl med röda linser, kokosmjölk, tomater, creme fraiche osv. samt kabanoss, vatten + kaffe för sammanlagt 22,40 kronor. Totalt har Lotten gjort av med 68,60 kronor under dag 1.