Avsnitt 29 med Peter Sikström

Uppdaterades: 20 augusti 2019

Det här avsnittet av Seniorpodden handlar om digitalisering. Den snabba digitala utvecklingen innebär stora utmaningar för landets seniorer. Att inte hänga med i den tekniska utvecklingen ökar helt enkelt risken för ett utanförskap.

  • Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna. Foto: Louise Billgert

I den nya rapporten "Digitalisering handlar om människor" från SPF Seniorerna, har man undersökt hur landets seniorer ser på utvecklingen där allt fler tjänster i samhället digitaliseras. I rapporten betonas det att digitalisering innebär ett livslångt lärande.

Rapporten visar också att det finns många äldre som är ointresserade att lära sig och ta del av digitala tjänster. Hur ska man då få fler äldre att ta del av, och utnyttja, den nya tekniken?
– Jag tror att du ska fånga dom tidigt efter att dom har gått i pension. Det finns nog en större vilja att bibehålla den kunskap man har. Och framförallt den kunskap man får via en arbetsplats, säger Peter Sikström, generalsekreterare på SPF Seniorerna.
– Som anställd så tvingas man lära sig nytt och hänga med. Det ingår i arbetets roll att förkovra sig, säger han och betonar att man måste acceptera att alla inte vill, och att det därför är viktigt att också behålla de traditionella och analoga lösningarna.

Programledare för Seniorpodden är Anders Lundblad.

Klicka här för att komma till Seniorpodden i iTunes (iPhone)
Klicka här för att lyssna på Seniorpodden för android
Klicka för att komma till Seniorpodden för lyssning på webben

Publicerades: 05 juli 2019 Uppdaterades: 20 augusti 2019