Tre generationer möts – extra far- och morföräldrar

Dagens Nyheter skriver om projektet "Tre generationer möts", där seniorer träffar nyanlända barn och deras föräldrar för att kunna bli en extra mor- eller farförälder. Genom sång, lek, samtal och andra roligheter skapas vänskapsband och möten över generationsgränserna.

  • – Man blir ju lycklig av att vara med små barn och få lära känna och bidra till deras utveckling, säger Marie-Louise Söderberg.

Marie-Louise Söderberg är sakkunnig i ensamhetsfrågor i SPF Seniorerna och med i projektets referensgrupp. Hon är förskolelärare i grunden och bekymrad över att många förskolor i segregerade områden saknar svensktalande personal vilket gör att barnen börjar skolan utan att behärska det svenska språket.
– Sådana här små människor kan man ju bara älska, eller hur? Man blir ju lycklig av att vara med små barn och få lära känna och bidra till deras utveckling. Det är ju förskräckligt att vi inte ger de här barnen en chans att lära sig sitt språk i den allmänna förskolan. Så kan det inte få vara, och det är det viktiga med projektet. Vi har många pigga och engagerade medlemmar som vill vara med, säger Marie-Louise Söderberg till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter talade också med Siv och Gunnar Blomberg som är med på en påskpysselträff i Farsta. Paret har tre barn och ett tredje barnbarn på väg. Trots detta finns det tid och engagemang för fler.
– Vi tycker inte att det räcker, vi kan gott räcka till för fler. Det finns så många barn som behöver en extra mormor eller farmor, säger Siv Blomberg.
– Det är jättekul att träffa barn från andra kulturer. Vi behöver verkligen en folkrörelse för integrationen. Det här kanske är en del av en sådan, säger Gunnar Blomberg.

Klicka här för att öppna Dagens Nyheters artikel om projektet
Klicka här för att läsa om Tre generationer möts på Svenska med babys webbplats

Om projektet ”Tre generationer möts”:
SPF Seniorerna i Farsta, Skarpnäck samt Spångaveteranerna är inbjudna att delta i projektet. Det planeras cirka 1 200 deltagartillfällen och man kommer även att utbilda ett trettiotal volontärer under tre år. Farsta är först ut men i höst startar fler träffar i Skarpnäck och Järva. Tanken är att det ska spridas till andra stadsdelar i Stockholmsområdet. Svenska med baby står bakom projektet som finanserias av Allmänna Arvsfonden.