Debatt: Tvinga banker att ta ansvar

En lagändring för att komma åt bedrägerier kan vara på gång från EU. Alla svenska partier kommer att få bekänna färg kring var ansvaret ska ligga, skriver SPF Seniorerna i en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med flera andra organisationer.

  • Bankerna har sparat pengar genom att avskaffa kontanter och stänga bankkontor. Bankerna har även sparat in på säkerheten, som är undermålig, skriver Eva Eriksson tillsammans med övriga debattörer.

I Sverige får bankkunderna så gott som alltid stå för bankbedrägerierna. Regeringen har inte tagit initiativ till att lagstifta mot bank­bedrägerierna trots att 100 000-tals svenskar har lurats på miljardbelopp och att bedrägerierna slår nya rekord. I EU är tongångarna annorlunda än i Sverige. Det beror på att andra drabbade EU-länder ser allvarligare på bankbedrägerier än Sveriges regering.

En kommande omröstning i EU-parlamentet den 23 april om en ny betaltjänstförordning kan dock leda till nya krav på de svenska bankerna. Omröstningen handlar om bankerna ska kunna fortsätta skylla bankbedrägerierna på kunderna, eller om bankerna ska tvingas ta ansvar för sina osäkra system. 

"Vi tror att de flesta svenskar stödjer att bankerna ska tvingas ta ett större ansvar för bankbedrägerierna", skriver debattörerna.

Nu är frågan: Kommer våra politiska partier och den svenska regeringen att ställa sig på de bedragna bankkundernas sida, eller kommer man att fortsätta stå på bankernas sida? 

Klicka här för att läsa debattartikeln i sin helhet

Debattartikeln har undertecknats av:
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna
Helena Thybell, förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund
Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter
Peter Thörn, ordförande, Småföretagarnas Riksförbund 
Christina Heilborn, förbundssekreterare, Riksförbundet FUB
Åsa Lindestam, ordförande PRO