Eva Eriksson välkomnar Härnösands kommuns satsning på seniorers hälsa

Härnösands kommun satsar upp till 50 miljoner kronor tillsammans med Utfallsfonden på att förebygga sjukdomar och förbättra livskvaliteten för sin äldre befolkning genom tidiga insatser. "En fantastiskt bra idé", säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Aftonbladet.

  • Eva Eriksson uppmanar kommunen att samarbeta med pensionärsorganisationerna i denna satsning.

– Det handlar om att få den hjälp man behöver med kost, träning, att titta över mediciner och kanske få en social samvaro, berättar Härnösands kommundirektör Lars Liljedahl.

SPF Seniorerna, stödjer initiativet och ser det som en investering i friskare seniorer med minskat vårdbehov som följd. Det är en fantastiskt bra idé, tycker SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.
– Det är helt klart en investering, ju friskare seniorer desto mindre behov av vårdinsatser. All forskning visar att det är viktigt med olika aktiviteter, särskilt för äldre, säger Eva Eriksson.

Eva Eriksson tycker att kommunen ska jobba nära pensionärsorganisationerna och hoppas på ett samarbete.
– Det handlar också om sättet att se på äldre människor, vi är kapabla och kloka. När man blir riktigt gammal kanske man behöver vård, men dessförinnan vill man gärna bestämma över sitt eget liv, säger Eva, och tillägger att var femte skattekrona kommer från seniorer.

Projektet stöds av Utfallsfonden, som finansieras av Europeiska investeringsfonden och statliga Saminvest. Utfallsfonden tar den ekonomiska risken. Blir satsningen lyckad betalar kommunen tillbaka pengar till Utfallsfonden baserat på de faktiska kostnadsbesparingarna som projektet uppnår.

Artikeln finns än så länge endast att läsas i den tryckta upplagan av Aftonbladet den 5-6 juni. 

Klicka här för att läsa om satsningen på Härnösands kommuns webbplats