SPF Seniorerna i Aftonbladet om ålderdomliga regler vid giftemål

Aftonbladet skriver om Jarmo, 69, och Karin, 66, som nyligen gifte sig efter 25 år tillsammans. Då kom smällen! Deras garantipensioner sänktes med 750 kronor/månad per person.

De regler som tillämpas innebär att gifta och sambor med gemensamma barn får ett lägre belopp i garantipension än ensamstående och sambor utan gemensamma barn. Garantipensionen var ursprungligen avsedd för en liten skara personer med låga eller obefintliga inkomstgrundade pensioner, och dess regelverk har inte uppdaterats sedan 90-talet. Även tilläggspensionen för äldre personer födda före 1953 är beroende av civilståndet vilket gör att ensamstående eller sambor utan gemensamma barn får ett högre belopp.

SPF Seniorerna anser att reglerna är omoderna och behöver ses över:
– När det gäller garantipensionen så handlar det om ett bidrag. Därför kan man tycka att det bara ska vara hushållets inkomster som ska vara avgörande. Om de är gifta eller inte borde i inte ha någon betydelse alls. Det är omodernt att man inte har uppdaterat garantipensionen till nuvarande förhållanden. Det är mycket vanligare att vara sambo nu än tidigare. De här märkliga effekterna är en konsekvens av att man inte kontinuerligt ser över systemet, säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna, till Aftonbladet.

Jarmo och Karin är inte ensamma om att gifta sig sent i livet. Antalet nygifta pensionärer har ökat med 360 procent de senaste 25 åren. Förra året gifte sig nästan 3 000 personer över 65 år. Många av dem har fått mindre pengar i plånboken efter bröllopet.
– Man kan ju tycka att Pensionsmyndigheten åtminstone borde informera om de här reglerna och vad det innebär, men jag har inte lyckats hitta någon information alls om det här, säger Karin Mattes.
– Jag tycker det är ren åldersdiskriminering. Det känns som att myndigheterna inte tycker att man ska gifta sig om man är över 65 år, säger Jarmo Salokangas.

Klicka här för att öppna artikeln på Aftonbladet.se
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)