Eva Eriksson i Expressen om pensionsnivåer efter ett långt arbetsliv

Att jobba heltid hela livet ger inget avtryck i pensionen för många, skriver Expressen. Man får inte ut mer än den som aldrig varit inne på arbetsmarknaden. Artikeln baseras på SPF Seniorernas nya rapport ”Lönar det sig att arbeta för pensionen?”.

  • – Människor slutar att lita på systemet när de upptäcker att de inte kan leva på sin pension”, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

För att arbete ska premieras i pensionshänseende krävs en lön på omkring 45 000 kronor eller mer. Låg- och medelinkomsttagare däremot, kan inte räkna med att livslånga arbetsinsatser påverkar pensionsnivån jämfört med den som enbart lever på grundskyddet med garantipension och bostadstillägg.

– För merparten kommer det alltså inte att löna sig. Många svenskar betalar in till pensionen med arbetstid och slit och upplever sen att den pension man får är en stor besvikelse. Det är ett kraftigt underbetyg för ett pensionssystem tänkt att bygga på arbete, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, till Expressen. Vi är på god väg mot ett folkpensionssystem där den allmänna pensionen blir densamma oavsett vad man sysslat med under de yrkesaktiva åren, menar Eva Eriksson.

Så hur ska man göra det mer lönsamt att jobba för pensionen? undrar Expressen. Eva Eriksson menar att det krävs långsiktiga åtgärder, som höjd pensionsavgift och insatser på arbetsmarknaden för att folk ska orka och vilja jobba ända upp till de riktåldrar som nu införs.

Klicka här för att öppna Expressen artikel
(Artikeln i sin helhet kan endast läsas av tidningen prenumeranter, printversionen hittas i söndagens Expressen 22 oktober)

Klicka här för att öppna rapporten ””Lönar det sig att arbeta för pensionen?”

I artikeln delas siffror från SPF Seniorernas rapport. Nedan kan du se vår illustration över pensioner för några vanliga slutlöner.

Grå stapel: Garantipensionär
 
Slutlön 25 000 kr
(Restaurang/köksbiträde, städare, marknadsundersökare)

Slutlön 30 000 kr
(Butikssäljare, undersköterska, fastighetsskötare)
 
Slutlön 35 000 kr
(Förskollärare, avdelningschef butik, bibliotekarie)
 
Slutlön 40 000 kr
(Grundskollärare, biomedicinsk analytiker, grundutbildad sjuksköterska)
 
Slutlön 45 000 kr
(Polis, byggingenjör, apotekare)

Alla räkneexempel med slutlön har arbetat mellan 25-65 års ålder, de har tjänstepension SAF-LO med livsvarigt uttag.