Peter Sikström i Sveriges Radio om fula försäljningsmetoder

SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström har medverkat i radioprogrammet Plånboken som denna gång handlar om oseriös försäljning. Peter berättar bland annat om vilka privatekonomiska åtgärder man bör vidta för att skydda en anhörig som blivit dement.

  • SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström menar att försäljningsmetoderna måste regleras hårdare. Foto: Getty Images.

I detta avsnitt av Plånboken får vi höra om alzheimersjuka Anita som blev uppbunden av ett dyrt abonnemang med kosttillskott hos företaget Nordic plus. Men trots att Nordic plus fick veta att hon har alzheimers, inte mindes säljsamtalet och är helt ointresserad av tabletterna tog det flera månader innan de gick med på att häva köpet.

Peter Sikström menar att det här är ett typiskt exempel på ”fulsälj”, och lyfter att speciellt äldre äldre är en grupp som ofta drabbas av oseriös försäljning. I den information som ges kan det sägas att det handlar om ett gratis provpaket. Det som inte nämns är att det därefter övergår till ett abonnemang. Hur många som drabbas vet vi inte eftersom fula försäljningsmetoder inte klassas som ett bedrägeri, utan är en helt egen kategori. Här finns dessutom ett stort mörkertal då många känner skuld och skam efter att ha tackat ja till ett erbjudande som visade sig vara något annat än man trott.

Peter Sikström påtalar att försäljningsmetoderna behöver regleras hårdare. Men bra att veta är att det faktiskt finns en lag som innebär att avtal som ingåtts under påverkan av psykisk störning är ogiltiga. I dessa fall kan man ha rätt att avsluta den här typen av abonnemang om produkterna är oanvända. För de som drabbats och vill ha hjälp finns det möjlighet att vända sig till den kommunala konsumentvägledaren eller till "Hallå konsument" för att få råd.

För att förebygga att just personer med demens drabbas finns det flera saker att tänka på. En av sakerna som Peter Sikström tycker att alla, oavsett om man har demens eller inte, ska se till att göra är att "nixa" sitt telefonnummer. För att slippa adresserad reklam med posten kan du även registrera dig i spärregistret hos NIX adresserat. 

Peter Sikström tog också upp möjligheten att upprätta en framtidsfullmakt till sina anhöriga för att de ska kunna ta över ekonomin när du själv inte klarar av det. Det här ska dock göras när man är fullt frisk. Peter tycker att det är en bra sak att göra redan i medelåldern eftersom demens och andra sjukdomar, som gör att man inte klarar av att sköta sin ekonomi, kan drabba oss alla.

Slutligen lyfte Peter Sikström att regeringen skyndsamt behöver åtgärda problemet med brottslingarnas efterforskningar på nätet. Tillgängligheten till detaljerade personuppgifter på digitala söktjänster måste begränsas för att stävja brott och lurendrejeri.

Klicka här för att lyssna på radioprogrammet