SPF Seniorerna i Aftonbladet: Kompensera 57:orna i budgeten, regeringen

I en debattartikel i dagens Aftonbladet riktar förbundsordförande Eva Eriksson, tillsammans med företrädare för sex andra fackförbund och organisationer, ett tydligt budskap till regeringen inför den kommande höstbudgeten: Kompensera 57:orna för den skatteorättvisa som drabbat dem - allt annat är orimligt.

31 maj 2022 röstade riksdagen ja till höjda åldrar i pensionssystemet och andra trygghetssystem. En rad åldersgränser höjdes därför från 65 till 66 år från och med 2023.

För årskullen födda 1957 har det under flera år kommunicerats att de inte ska omfattas av höjda pensionsåldrar, utan de skulle fortsatt ha 65 år som sin riktålder för pension.

Vad som inte kommunicerats i god tid är att även åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget höjdes utan någon övergångsregel för årskull 1957. Konsekvensen är att årskullen drabbas av en skatteorättvisa som kostar dem mellan 2000 och 3000 kronor i månaden beroende på om de gått i pension eller fortfarande arbetar.

SPF Seniorerna har länge uppmärksammat ansvariga politiker och myndigheter på detta och drivit frågan i media.

Idag uppmanar SPF Seniorerna, tillsammans med sex andra organisationer, i en debattartikel i Aftonbladet regeringen att ta ansvar för den orättvisa som drabbat 57:orna:
”1957:orna som drabbats av den orättvisa skattesmällen måste kompenseras. I höstbudgeten finns chansen att rätta det som blivit fel. För regeringen och Sverigedemokraterna – som avtalat att sänka skatten på pensioner – bör det vara prioriterat att gottgöra den straffbeskattade årskullen. Allt annat är orimligt. I botten ligger inget mindre än trovärdigheten till skatte- och pensionssystemen och ytterst förtroendet för staten.”

Klicka här för att läsa debattartikeln

Klicka här för att läsa mer om bakgrunden till skatteorättvisan