Gemensamt yttrande om förslaget på ett garantitillägg i bostadstillägget

SPF Seniorerna, SKPF och RPG har sänt in ett gemensamt yttrande över förslaget om ett garantitillägg i bostadstillägget. Det är positivt att många med låg pension kan få ett tillskott snabbt, men förslaget är långt ifrån oproblematiskt. Flera grundprinciper i pensionssystemet kringgås och att det kommer att bli än mer olönsamt att arbeta ihop sin pension.

  • Om pensionssystemet ska uppnå legitimitet måste politiken i klart högre grad än hittills vårda och utveckla systemet.

Vi välkomnar att de pensionärer som har lägst inkomster kommer att kunna ta del av fullt garantitillägg. En stor andel av de som har garantipension utgörs av kvinnor som har arbetat i välfärdsyrken och trots år av slit har de behövt se sin inkomstrelaterade pension kompletterad med garantipension. Garantitillägget kommer också att kunna införas snabbt, vilket är positivt. 

Men införandet av ännu ett skattesubventionerat tillägg är inte helt oproblematiskt då det kringgår flera grundprinciper i pensionssystemet. Det är mycket olyckligt att flera grundprinciper bryts – såväl principen om värdet att arbeta ihop sin pension som att pensionen ska finansieras via avgifter, därtill skadas normerna för grundskyddet. Med ett garantitillägg kommer det att bli än mindre lönsamt att ha arbetat ihop sin pension. Respektavståndet eroderas, precis som livsinkomstprincipen. Drivkrafterna till arbete minskar. Garantitillägget gör att vi går mot ett fullskaligt grundtrygghetssystem. 

Om pensionssystemet ska uppnå legitimitet måste politiken i klart högre grad än hittills vårda och utveckla systemet. Trygga och långsiktiga renoveringar behöver då prioriteras framför rådande kortsiktigt lappande-och lagande. Hållbara och förutsägbara åtgärder behöver rikta in sig på problemens kärna, de olika bristerna i pensionssystemet och att det lönar sig dåligt att arbeta ihop sin pension.

Klicka här för att läsa hela yttrandet