SPF Seniorerna i Expressen om problemen med bostadstilläggen

Många pensionärer går miste om tusentals kronor i månaden för att de inte ansökt eller beviljats bostadstillägg. Det behövs flera förändringar för att åtgärda problemen med bostadstilläggen säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna, till Expressen.

Förra året fick 40 156 pensionärer bostadstillägg, vilket motsvarar sex av tio beviljade ansökningar. Men över 100 000 personer som ännu inte har sökt bostadstillägg kan vara berättigade till tilllägget. Många tycker att det är krångligt att ansöka, och är osäkra på vilka regler som gäller.

– Alla har inte tillgång till eller klarar av digitala verktyg. Vissa hör av sig och säger att det inte ens är lönt att ansöka, säger Anna Eriksson till Expressen. Extra svårt kan det vara för ensamstående och särskilt kvinnor som ofta har lägre pension än männen.

– De som plötsligt sitter med stora utgifter ensamma behöver snabba besked. Vi ser att många människor hamnar i kläm säger Anna. Jag önskar att hela processen vore enklare. Pensionsmyndigheten har haft problem med handläggningstider i flera år och de har fått pengar av staten för att åtgärda detta.

Anna Eriksson menar också att förmögenhetsgränsen behöver höjas ordenligt. Den har legat på 100 000 kronor i snart 20 år. Det här gör att man drar sig för att söka bostadstillägg för att man kanske har en aktie, fond eller sommarstuga. Vissa avstår dessutom för att söka eftersom de har uppfattningen att tillägget är ett slags bidrag eller försörjningsstöd.

Just nu gör Pensionsmyndigheten en satsning på digitala informationsmöten där man berättar om bostadstillägget, vilka som kan få det och hur man ansöker.
Klicka här för att läsa mer om informationsmötena

Klicka här för att läsa våra tips inför din ansökan  
Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av prenumeranter)