Var med och bidra till ökad kunskap om tillgänglighet i ForskarFredags massexperiment 2021

En tumstock och en mobilapp är allt som behövs för att delta i ForskarFredags massexperiment 2021 – Bostadsförsöket. Här vill forskare vid Lunds universitet ha hjälp från seniorer och skolelever från hela Sverige för att ta reda på hur tillgängliga våra bostäder är.

Med hjälp av en tumstock och en specialdesignad mobilapp kommer deltagarna att få besvara frågor om exempelvis dörrbredd och tröskelhöjd. Resultaten ska samlas i en öppen databas för att ge en bild av hur tillgängligheten ser ut i kommuner och regioner över hela landet.

Bostadsförsöket genomförs i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag i september 2021. Den särskilt framtagna mobilappen kommer att vara tillgänglig för nedladdning vid experimentets start.

– Ju fler medborgare som deltar i Bostadsförsöket, desto bättre kunskap får vi. Alla som vill bidra till ökad kunskap om tillgänglighet kan delta i experimentet, oavsett ålder, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi, verksam vid forskningscentrumet CASE vid Lunds universitet och vetenskapligt ansvarig för Bostadsförsöket.

Klicka här för att läsa mer om massexperimentet

Klicka här för att anmäla ditt intresse

ForskarFredags massexperiment Bostadsförsöket är ett samarbete mellan forskningscentrumet Centre for Ageing and Supportive Environments (CASE) vid Lunds universitet, SPF Seniorerna i Skåne och PRO Skåne samt den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet. Även SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna nationellt ger sitt stöd åt projektet.