Debatt: Vi Unga och SPF Seniorerna om hur åldersdiskrimineringen kan motverkas

Skeva normer har lett till strukturella hinder för unga och äldre. Särskilt åtgärder på två områden kan göra stor skillnad för att motverka strukturell diskriminering. Det skriver Bartosz Stroinski och Eva Eriksson, förbundsordförande för förbundet Vi Unga respektive SPF Seniorerna i en gemensam debattartikel i Sydsvenskan.

  • Bartosz Stroinski, förbundsordförande för Vi Unga och Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

SPF Seniorerna och förbundet Vi Unga agerar för första gången tillsammans emot åldersdiskriminering. Dels genom ett seminarium i Almedalen, och dels genom en gemensam debattartikel som beskriver problemen med åldersdiskrimineringen och behovet av lösningar.

Nu är det dags för insatser som gör att åldersdiskrimineringen kan stoppas. Både regeringen och riksdagen behöver fatta beslut som leder till strukturella förändringar och satsa på åtgärder som kommer åt den omfattande åldersdiskriminering som finns i dagens Sverige, skriver debattörerna.

Två områden kan göra stor skillnad för att motverka strukturell diskriminering:

1. Arbetsmarknaden

Vi ser att arbetsgivare på ett systematiskt sätt när de ska anställa någon väljer bort personer på grund av deras ålder. Att få sitt första jobb, hitta ett arbete som nyexaminerad eller byta jobb några år innan pensionen är svårt.

Arbetsgivare måste kunna våga ta en chans och anställa både yngre och äldre medarbetare. För att det ska ske behöver staten ändra förutsättningarna för sådana anställningar. En åtgärd skulle kunna vara att premiera arbetsgivarna genom till exempel sänkta arbetsgivaravgifter. Men arbetsgivare kan också agera på egen hand. De har något att vinna när de anställer så väl unga som äldre genom dessa människors unika kompetens och erfarenhet.

2. Mobilitet

Det andra området rör de många unga och äldre som bor utanför landets storstäder. De begränsas av otillräcklig kollektivtrafik – bussar som sällan eller aldrig går. Idag är möjligheten att skaffa körkort ofta det enda sättet att kunna leva ett bra liv på många håll runt om i landet. En välfungerande kollektivtrafik – och färdtjänst – skulle underlätta också för äldre som inte vill eller kan köra bil längre.

Att människors möjlighet att förflytta sig till andra platser försvåras gör dessutom att deras möjlighet att delta i demokratin begränsas. Kan man inte åka till möten och andra aktiviteter är det svårt att göra sin röst hörd. Kollektivtrafiken måste hålla en god kvalitet i hela landet även om det kräver nya lösningar för en mer flexibel trafik.

Klicka här för att läsa hela debattartikeln