Hälsa & omsorg

Debatt: Förstärk den medicinska kompetensen i äldreomsorgen

Det finns ett starkt behov av ett politiskt ledarskap som prioriterar äldres vård och omsorg ute i landets kommuner och regioner. Det är budskapet i en debattartikel skriven av SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och Anders Åkesson, Riksförbundet Hjärt Lung.

Ett steg framåt för seniorers psykiska hälsa

Socialminister Jakob Forssmed presenterade i dag en del av regeringens vårändringsbudget som blir offentlig i sin helhet nästa månad, och ett regeringsuppdrag att kartlägga äldres psykiska hälsa.

Möte med SKR:s högsta ledning

I dag träffade SPF Seniorerna högsta ledningen i Sveriges kommuner och Regioner (SKR) för att tala om välfärdsteknik och äldreomsorg. Vid mötet framförde SPF Seniorerna att teknik måste utgå från dem enskilda seniorens behov, förutsättningar och önskemål.

Välkomna besked för sjukvården – men strukturella förändringar krävs

Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade i dag ett tillskott om 6 miljarder kronor till hälso- och sjukvården samt åtgärder för statlig styrning och uppföljning.

Eva Eriksson i Sydsvenskan om orimliga kostnader för vård av husdjur

Husdjur fyller en mycket viktig funktion för många seniorer. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är orolig för hur de allt högre veterinärkostnaderna kan drabba äldre och ensamma husdjursägare.

SPF Seniorerna bidrar till Sveriges strategi för psykisk hälsa och suicidprevention

Som enda äldreorganisation medverkade förbundet i socialdepartementets hearing inför regeringens arbete med den nationella strategin.

Nyttigt webbinarium om äldrevaccination

Hur kan regionerna förbättra tillgängligheten till vaccination för de som har fyllt 65 år? Det var huvudfrågan då SPF Seniorerna arrangerade ett webbinarium med stöd av MSD.

Möte med Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet om sjuksköterskors vitala roll

Fördelarna med att införa ett nytt yrke – avancerad specialistsjuksköterska – diskuterades då SPF Seniorerna mötte Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet. De båda organisationerna föreslår att den nya yrkestiteln ska skyddas och menar att den skulle innebära ökad trygghet och livskvalitet med färre sjukhusinläggningar och minskad dödlighet som följd.