Boende

Kommuner och SBO kan hjälpas åt för äldres bostäder

Behovet av fler tillgänglighetsanpassade lägenheter för äldre utanför storstäderna diskuterades när SPF Seniorerna träffade Statens bostadsomvandling AB (SBO).

Bygg fler seniorvänliga bostäder!

Frågan är akut. Det växande behovet av bra och funktionella bostäder för seniorer måste mötas. Det menar SPF Seniorerna som nu analyserar boendeformer för seniorer.

SPF Seniorerna i Sydsvenskan om de skyhöga räntorna på seniorlånen

Sydsvenskan skriver om att allt fler äldre hamnar i en svår skuldfälla med skyhög ränta på sina så kallade seniorlån. ”Jag kan inte se någon nytta med seniorlånen”, säger Fredrik von Platen, sakkunnig bostäder hos SPF Seniorerna.

Ekonomiakuten Sveriges Radio: Tänk på det här när du flyttar som senior

SPF Seniorernas bostadsexpert Fredrik von Platen och Swedbanks privatekonom Arturo Arques tipsar om vad man bör tänka på som senior när man funderar på att flytta.

– Orimligt och förfärande med betydligt högre hyror på särskilda boenden än i vanliga lägenheter

SPF Seniorerna har sedan en tid påpekat bristen på nationell statistik över hyresnivåerna på särskilda boenden. Det vi befarat, att hyrorna på särskilda boenden är orimligt höga, har nu bekräftats.

Var med och bidra till ökad kunskap om tillgänglighet i ForskarFredags massexperiment 2021

En tumstock och en mobilapp är allt som behövs för att delta i ForskarFredags massexperiment 2021 – Bostadsförsöket. Här vill forskare vid Lunds universitet ha hjälp från seniorer och skolelever från hela Sverige för att ta reda på hur tillgängliga våra bostäder är.

SPF Seniorerna i Aftonbladet om den ökande oron för bostadssituationen efter pensionen

Aftonbladet skriver om fackförbundet Forenas undersökning som visar att fyra av tio blivande pensionärer inte tror sig ha råd att bo kvar i sin bostad efter pensionen. Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna, delar bilden från Forenas undersökning.

Fem gånger så dyr räntekostnad med seniorlån

I en artikel i Expressen visar beräkningar från SPF Seniorerna att seniorlån över tid blir hela fem gånger dyrare än ett vanligt bolån. Fredrik von Platen, bostadssakkunnig, kommenterar i artikeln.