Ekonomi

Debatt: Förslagen om tjänstepensionen är bristfälliga

Ökad flexibilitet inom tjänstepensionen är efterlängtad. Men de förslag som tagits fram är otillräckliga och onödigt krångliga, skriver SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson tillsammans med Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärer, i en debattartikel i Altinget.

SPF Seniorerna i Aftonbladet om att pensionärer jobbar som aldrig förr

Aftonbladet skriver om SPF Seniorernas nya rapport som visar hur viktiga seniorer är för svensk ekonomi och hur mycket de bidrar med. Under 2023 arbetade var femte person i åldersgruppen 65 till 74 år.

Ny rapport om seniorernas sysselsättning

Det är allt fler seniorer som fortsätter att jobba efter 65, och denna åldersgrupps ekonomiska betydelse ökar snabbt. Det blir därmed allt viktigare att öka kunskapen om vilka seniorer det är som jobbar vidare och vilka förklaringarna är till deras fortsatta förvärvsarbete.

SPF Seniorerna i Aftonbladet om ålderdomliga regler vid giftemål

Aftonbladet skriver om Jarmo, 69, och Karin, 66, som nyligen gifte sig efter 25 år tillsammans. Då kom smällen! Deras garantipensioner sänktes med 750 kronor/månad per person.

Expressen om nya rapporten "Tidigt uttag av pension"

Expressen skriver om den okända 66-årsregeln som påverkar pensionens storlek i allt högre utsträckning eftersom nästan 60 procent av alla pensionärer numera har någon del garantipension. Livsvarigt kan det handla om mellan 75 000 och 212 000 kronor lägre pension efter skatt vid tidigt uttag av pension.

Ny rapport om uttagsålderns påverkan på garantipensionen

Det är välkänt att inkomstpensionen blir lägre om man väljer att ta ut pension före sin pensionsålder. Men det finns också en relativt okänd regel, "66-årsregeln", som numera spelar en allt större roll eftersom den är knuten till garantipensionen. Den leder till ytterligare negativa effekter för den som tar ut pension tidigt: mellan 300 och 900 kronor lägre pension varje månad efter skatt.

SPF Seniorerna i Aftonbladet och Sveriges Radio om den allt mindre effekten av att jobba längre

Att jobba ett år extra har varit ett effektivt sätt att höja sin pension. Men det gäller inte längre för låg- och medelinkomsttagare. ”Vi har varnat för de här effekterna länge. Som det ser ut nu är vi på god väg mot ett nytt folkpensionssystem”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Aftonbladet.

Expressen skriver om beslutet som ger hopp om höjda pensioner

Den allmänna pensionen har sjunkit som en sten. Det är därför mycket välkommet att pensionsgruppen nu ska göra en översyn av både pensionsavgiften och överskottet i pensionssystemet, tycker SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.