Nedslående siffror i undersökningen " Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?"

Årets undersökning från Socialstyrelsen visar att det skett stora försämringar i hjälpens utförande i både hemtjänst och särskilt boende. Det är oerhört nedslående siffror, säger Gösta Bucht, sakkunnig vård och omsorg SPF Seniorerna.

  • Gösta Bucht är bekymrad över resultaten från undersökningen.

SPF Seniorerna lanserade förra året ett Hemtjänstindex som väger samman befintlig statistik för att ge en helhetsbild av hemtjänstens kvalitet i alla kommuner. Socialstyrelsens undersökning " Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?" är en del av underlaget.

– Det är oerhört nedslående siffror. Just utförandet är det som betyder mest för den som är beroende av hjälp i vardagen. Det blir intressant att se hur årets nedslående resultat påverkar Hemtjänstindex 2023, säger Gösta Bucht, sakkunnig på SPF Seniorerna.

Nästa Hemtjänstindex presenteras i den 5 december.

Några utvalda resultat från 2023 års undersökning

På samtliga frågor som handlar om hjälpens utförande har resultaten på riksnivå försämrats över tid. I jämförelse med 2013 har andelen äldre personer som har svarat att:

  • de oftast eller alltid har möjlighet att påverka vilken tid hemtjänstpersonalen kommer, sjunkit med 8 procentenheter (från 61 till 53 %),
  • hemtjänstpersonalen oftast eller alltid brukar komma på avtalad tid, minskat med 5 procentenheter (från 86 till 81 %),
  • hemtjänstpersonalen oftast eller alltid brukar meddela dem i förväg om tillfälliga förändringar, sjunkit med 9 procentenheter (från 70 till 61 %).

När resultaten delas upp på kommunnivå framkommer stora skillnader mellan kommunerna. Mellan den kommun som har den största andelen och den kommun som har den minsta andelen respondenter på säbo som har svarat att det är ganska eller mycket lätt att få:

  • kontakt med personalen på äldreboendet, skiljer det 67 procentenheter (från 33 till 100 %),
  • träffa sjuksköterska vid behov, är skillnaden 76 procentenheter (från 19 till 95 %),
  • träffa läkare vid behov, skiljer det 62 procentenheter (från 17 till 79 %).

Klicka här för att läsa mer och ladda ner årets undersökning