Debattartikel: Vi ser hur turordningen hotas av intressegrupper

I en debattartikel i Aftonbladet uttrycker de fyra pensionärsorganisationernas ordföranden en oro över att olika intressegrupper agerar för den egna gruppens rätt till förtur. Det får inte bli ett trippelslag genom att äldre också blir förlorare i vaccinationskampen.

  • Debattartikeln skrivs gemensamt av: Christina Tallberg, ordförande PRO, Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF, Monica Blomberg, förbundsordförande RPG.

Vi förstår och håller med om att det är viktigt att speciellt utsatta grupper inom vården får vaccin i ett tidigt skede. Men nu kan vi se allt flera intressegrupper som agerar för den egna gruppens rätt till förtur, skriver landets pensionärsorganisationer i en gemensam artikel.

I debattartikeln ges följande uppmaningar:

  • Äldre först
    Myndigheternas riktlinjer utgår från störst risk att bli allvarligt sjuk, och den har våra medlemmar och andra äldre. Vi äldre måste komma först i vaccinationsköerna

  • Sköt vaccineringen
    Sverige har sedan länge väl fungerande strukturer för vaccinationer. Se till att de kunskaperna och erfarenheterna används i arbetet mot covid-19.

  • Använd vaccinet nu
    Det är mycket angeläget att vaccinet så snabbt som möjligt ges till alla äldre. Hamstra inte vaccin!

Klicka här för att läsa hela debattartikeln

Publicerades: 25 januari 2021 Uppdaterades: 25 januari 2021