SPF Seniorerna i SvD om avsaknaden av bra bolånealternativ för seniorer

Det har blivit allt svårare för seniorer att få ett bostadslån hos banker, även när man äger en bostad som är lågt belånad. Fredrik von Platen, sakkunnig bostäder SPF Seniorerna, är kritisk till bankernas krav och efterlyser bättre lånemöjligheter för seniorer.

  • En konsekvens blir att fler dras till de dyra så kallade seniorlånen, menar Fredrik von Platen.

– Bankerna säger gärna att de är neutrala i teorin, att de inte tittar på folks ålder, det kan nog stämma, men eftersom pensionärer ofta har en låg månadsinkomst, missgynnas de i praktiken, säger Fredrik von Platen, till Svenska Dagbladet.

Han pekar framför allt på bristerna i bankernas "kvar att leva på kalkyl" (KALP). Kalkylen är framtagen för en genomsnittlig person, för någon som kanske måste äta ute varje lunch, ha bil, och så vidare. Den ser inte likadan ut för en senior, menar Fredrik. Han anser också att bankerna borde skifta fokus och titta på vilka fördelar som finns med att bevilja pensionärer lån.

– Visst är pensionen låg, men å andra sidan är den säker, den blir inte lägre, den kommer alltid att finnas, till skillnad från någon som fått ett gig någonstans. Det är ju större risk med det. Jag tror aldrig att en bank har gjort en förlustaffär på en senior när det gäller bolån, säger Fredrik.

I artikeln intervjuas också bolånekunden Lena Rydeberg, 78 år, som har upplevt att det är omöjligt att få ned boräntan, eftersom inga banker vill ta över hennes bolån som hon inte lyckats förhandla ner räntan på.

– De med de lägsta inkomsterna har den sämsta boräntan, och små möjligheter att kunna förhandla ned den. Det missgynnar pensionärer. Det är bara att svälja och ta det jag får, säger Lena Rydeberg, till Svenska Dagbladet.

Klicka här för att öppna artikeln i Svenska Dagbladet

Klicka här för att se de stora skillnaderna i kostnader mellan ett vanligt bolån och ett seniorlån