SPF Seniorerna i Expressen om de dyra seniorlånen

Ett seniorlån jämfört med ett vanligt banklån kan bli en riktigt dålig affär. På 15 års sikt kan räntekostnaden uppgå till 8 000 kronor i månaden i stället för 1 750 kronor med vanligt bolån, enligt våra beräkningar som redovisas i Expressen.

  • – Jag kan inte se någon nytta med seniorlånet säger Fredrik von Platen, sakkunnig bostäder SPF Seniorerna.

SPF Seniorerna har tittat på vad skillnaden blir i faktiska kostnader mellan olika lånealternativ om man lånar 500 000 kronor för att t.ex. renovera sin villa. I vårt exempel nedan är villan idag värd tre miljoner kronor, och säljs om 15 år för 3,5 miljoner kronor. 

– Vi har tagit fram nya jämförelser för att det är så otydligt vad det verkligen kostar att ta ett seniorlån. Det framgår ofta i reklamen som ganska fördelaktigt. Folk fattar i och för sig att det ger lite högre ränta i slutändan. Men det betyder mycket högre kostnader säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna, till Expressen.

– Jag kan inte se någon nytta med seniorlånet. Om man har lånet i en vanlig bank så gör man ränteavdrag varje år i deklarationen. Har man ett seniorlån så får man avdrag för den ränta man haft när lånet upphör. På det sättet går man miste om stora ränteavdrag över tiden, förklarar Fredrik von Platen, sakkunnig bostäder hos SPF Seniorerna.

Ett problem idag är att många pensionärer har svårt att få lån i en vanlig bank eftersom bankerna tittar mer på vilken pension du har istället för på värdet av din fastighet. Marknaden borde vara intresserad av att ta fram fler intressanta alternativ för seniorer, tycker Anna Eriksson.

Räkneexemplen ovan bygger på att ett seniorhushåll bor i en villa, med inköpspris en miljon kr. Villans nuvarande värde är tre miljoner kr och existerande bolån i en bank ligger på 500 000 kr. Det finns inget amorteringskrav och ingen amortering görs, räntan är 3,0 procent

Seniorhushållet önskar ett nytt lån på en halv miljon kronor för viss renovering av villan, två alternativ jämförs. Ett med seniorlån dit existerande bolån då flyttas, och ett annat med vanligt bolån. Totalt lånebelopp blir i båda fallen 1 000 000 kronor. Skillnaden är räntan, som för seniorlån ligger på 7,16 % och för bolån på 3,0 %. Båda lånen löper under 15 år tills villan säljs för 3,5 miljoner kronor. På bolånet betalas ränta månadsvis, vilket inte sker förrän vid försäljning i fallet seniorlån.

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)